Forrás: Magyar Hírlap

Szükség van az egyházak és az állam közötti folyamatos párbeszédre – mondta Sólyom László köztársasági elnök szerdán, mikor fogadta a magyarországi egyházi vezetőket Budapesten, a Sándor-palotában.

A találkozó elején az államfő köszöntőjében kiemelte: az állam és egyház elválasztásának alkotmányos alapelve az Alkotmánybíróság értelmezése szerint is az együttműködés elvével egészül ki.

„Ezért szükség van az egyház és az állam folyamatos párbeszédére” – tette hozzá, majd úgy folytatta: ez nem csak egymás kölcsönös elfogadását és tiszteletét jelenti, hanem azt is, hogy a tapasztalatok, a megfontolások és az értékek megoszlanak köztük.

Sólyom László hangsúlyozta, az egyházak átszövik a társadalmat, befolyást gyakorolnak rá, és egyben reflektálnak is a társadalmi folyamatokra, „sőt a maguk tanítása keretében kidolgoznak elvi válaszokat és iránymutatásokat is”.

Hozzátette: mindezek fontosak az állam számára is, hiszen, mint mondta, ugyanabban az országban, ugyanazon emberek javára működünk, sőt alapértékeink is közösek.

„Ilyen közös alapértékünk az emberi személy és méltóság tisztelete, az élet értelmének elismerése, a szabad akarat és a kommunikáció, a természet és a jövő nemzedékek iránti felelősség, az ezekkel az értékekkel ellentétes politikai uralmi rendszerek elutasítása” – jelentette ki.

Az államfő közölte, kitüntetett figyelemmel kíséri a Magyarországon működő egyházakat és felekezeteket, és a legteljesebb mértékben támogatja működésüknek az alkotmányban is rögzített alapjogát, a lelkiismereti- és vallásszabadságot.

Sólyom László a megjelent egyházi vezetőkön keresztül üdvözölte az ünneplő és az ünnepre készülő hívőket a hanuka, illetve a karácsony ünnepe alkalmából.

A meghívottak között volt többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek, Prőhle Gergely, a Magyar Evangélikus Konferencia elnöke, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, valamint Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi.

Erdő Péter bíboros prímás, esztergomi-budapesti érsek a találkozó után az MTI-nek elmondta: a köztársasági elnökkel örömmel beszéltek arról, hogy az állam és az egyház között a világos elválasztás mellett a konstruktív együttműködés is lehetséges.

„A köztársasági elnök személye, megnyilvánulásai is bátorítást jelentenek a számunkra” – jegyezte meg.

Mint mondta, a találkozón szóba kerültek a határon túli magyarság vallási közösségei is. Kiemelte azt is, az egyházak karitatív tevékenységére is szükség van, „talán jobban, mint valamikor”.

Forrás: MTI

Comments are closed.