Forrás: Magyar Hírlap

Szociáldemokrata politikus, az ausztriai zsidó hitközség, valamint a jeruzsálemi Wiesenthal-központ vezetője is bírálta szerdán a bécsi tartományi felsőbíróságnak azt a döntését, amellyel szabadlábra helyezik David Irving brit publicistát és történészt.

Irvinget a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke február 20-án ítélte három év letöltendő szabadságvesztésre. A brit férfit egy 1989-es elfogatóparancs alapján vették őrizetbe. Azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét.

Hannes Jarolim, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) igazságügyi kérdésekben illetékes szóvivője rendkívül meglepőnek és csak nagyon nehezen követhetőnek minősítette az ítéletet és annak indoklását. A bíróság három évi próbaidőre felfüggesztette az Irving börtönbüntetéséből hátralévő 2 év letöltését, mindenekelőtt a bűncselekmény elkövetése óta eltelt időre, valamint az elítélt jó magaviseletére hivatkozva.

Az ausztriai izraelita hitközség (IKG) tévedésnek minősítette az ítéletet. Az IKG Bécsben közzétett nyilatkozatában egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy röviddel a Teheránban megrendezett holokauszttagadó konferencia után ez rossz jelzésként értékelhető.

Megrökönyödésének adott hangot az ítélet hallatán Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Wiesenthal-központ igazgatója. Az APA osztrák hírügynökségnek – ugyancsak Teheránra utalva – kijelentette, hogy a bírósági határozat „a lehető legrosszabb időpontban hozott rettenetes döntés”. Úgy értékelte, hogy „ideológiai értelemben valószínűleg David Irving a jelenkor legveszélyesebb holokauszttagadója”.

Az osztrák tömegtájékoztatás legfrissebb értesülései szerint a büntetés-végrehajtás már átadta Irving őrizetét a rendőrségnek. A 68 esztendős férfi néhány óra múlva hagyhatja el Ausztriát, függetlenül attól, hogy egy újabb vizsgálat folyik ellene. Elítélését követően ugyanis több sajtónyilatkozatában olyan kijelentéseket tett, amelyek alapján visszaesőként járhatnak el vele szemben. Gerhard Jarosch, a bécsi államügyészség szóvivője szerint azonban ez az új eljárás nem követeli meg a vizsgálati fogságba helyezést, így a szerdai bírósági ítélet után Irving szabad.

Forrás: MTI

Comments are closed.