Forrás: NOL

Népszabadság * Ny. G * 2006. december 20.

Putyin-párti feketék, Putyin-ellenes fehérek. Talán szakmai ártalom, hogy Garri Kaszparov így jellemzi az orosz politikai valóságot, elvégre sakkozni sem lehet hárman. Az egykori sakkvilágbajnok a tavaly bejegyzett Egyesült Polgári Front (OGF) vezetőjeként egyetlen politikai célra törekszik: egy olyan erő létrehozására, amely a 2008 márciusi elnökválasztáson legyőzheti a jelenlegi államfő által támogatott – egyelőre meg nem nevezett – jelöltet. Kaszparov-interjú moszkvai tudósítónknak, Nyilas Gergelynek.

Az orosz alkotmány értelmében az elnök nem indulhat harmadszor a posztért. Bár az 54 éves Vlagyimir Putyin többször kijelentette, hogy az alkotmány módosítása árán sem kíván hatalmon maradni, sokan nem zárják ki, hogy valahogy mégis megőrzi vezető helyét.

Kaszparov szerint ebben a szövetségben mindenkinek helyet kell kapnia, aki nem ért egyet a putyini vezetéssel. A demokratikus Oroszország megteremtéséért síkra szálló sakkfenomén a politikai játékmező szélső oldalain lévő figuráktól sem idegenkedik: legyen az a provokatívan fasisztoid szimbolikát használó, bár retorikájában újabban demokratikus Eduard Limonov vezette Nacionál-bolsevik Párt (NBP), vagy a Szovjetunió szétesését zsidó összeesküvésnek tekintő Viktor Anpilov.

– Ha már megvannak a demokratikus berendezkedés feltételei, majd vitatkozhatunk egymással, de ez a mai viszonyok között értelmetlen – győzködte kedden kétszáz fős hallgatóságát Kaszparov a moszkvai Bilingua klubban, ahol a Jobboldali Erők Szövetségének (SZPSZ) elnökével, Nyikita Belihhel vitatkozott a színpadon. Az azerbajdzsáni születésű exvilágbajnok az apróbb ütközeteknek sem látja értelmét, ezért az országos és regionális parlamenti választások bojkottját javasolja. Itt a hatalom ugyanis nem csak az eredményt dönti el előre, de a játékosok körét is meghatározza, a neki nem tetsző vagy reális ellenerőt jelentő pártok eltiltásával. – Aki ezen részt vesz, az legitimálja a hatalmat, amelynek csak a Nyugat számára mutogatható látszatdemokráciára, nem pedig valódi választásra van szüksége – véli Kaszparov. Ezért is kritizálja a Putyin-ellenes szövetségtől – és az NBP-től – idegenkedő, magát demokratikus pártként definiáló SZPSZ-t, amiért az részt vesz az ilyen választásokon. (A Jegor Gajdar közgazdászhoz kötődő párt az utóbbi időben a Kreml iránt lojálisabb hangot ütött meg, és a közelmúltban meglepetésre 16 százalékkal második helyen futott be a Perm megyei helyhatósági választáson. Az SZPSZ ezután végleg elállt a Kaszparov-féle szövetségtől.)

– 2008. az igazság pillanata – mondta szélesen gesztikulálva Kaszparov – Egyetlen posztról van szó, így a hatalom különböző csoportjai nem osztozkodhatnak úgy, mint a parlamenti mandátumokon. Ez esélyt adhat a valódi választásra, ha sikerül megfelelő erőt kovácsolnunk és egységes jelöltet indítanunk – érvelt Kaszparov. A 43 éves – 1985-ben a sakktörténelem legfiatalabbjaként világbajnoki címet szerző – sakkozó  remek előadó, a hallgatóságot hamar megfogja. Célratörő, pontos, felesleges kitérők nélkül beszél, de a megfelelő helyen humoros és provokatív. Széles mosolyát ügyesen őrzi a fotósok kedvéért. (Talán sportreflex, hogy az előtte álló ásványvizes flakonból apró kortyokat tölt a poharába. Az utolsó cseppel épp a két órás vita végére végzett.) Ha kell, taktikai visszavonulásra is képes, például amikor a Putyint hatalomba segítő elődről van szó, aki mellett Kaszparov tíz éve még kiállt.

– Borisz Jelcin támogatása olyan történelmi hiba volt, amelybe sokan beleestünk. Akkor úgy tűnt, a demokráciát kihívója, Gennagyij Zjuganov veszélyezteti – ismeri el Kaszparov, aki ma már a Zjuganov vezette Orosz Kommunista Párt (KPRF) tagjait is potenciális szövetségesnek tekinti.

Az egykori KGB-től érkező Putyin logikus utat járt be hatalomra jutása után. Lapunk kérdésére Kaszparov – aki exkluzív sakkészleteket forgalmazó cége révén üzletembernek sem utolsó – elmondta: a hatalom történelmi kettősségtől szenved. Bizánci hagyomány és a Nyugatnak való látszólagos megfelelés igénye jellemzi. Emiatt, bár szeretné, nem tudja nélkülözni a választásokat, ezért van rá esélyt, hogy jól összefogott erővel igenis meg lehet változtatni demokratikus úton az antidemokratikus rezsimet.

A vita végén kétharmados többséggel a klub hallgatósága Kaszparovot hozta ki győztesnek.

Igaz, a klub előtt álló autók szélvédőit takaró, frissen lehullott hóra valaki nagy felkiáltó jellel Putyin nevét írta. A játszma vége még messze van.

Comments are closed.