Forrás: Népszava

Feltételesen szabadul bécsi börtönéből David Irving, akit idén februárban ítéltek három évre Ausztriában a holokauszt tagadásáért. A 68 éves brit történészt – ha ugyan illik rá ez az elnevezés – olyan kijelentésekért ítélték el, melyeket mintegy húsz évvel ezelőtt Bécsben és a szintén ausztriai Leobenben tett. Akkori szavai szerint Auschwitzban soha sem voltak gázkamrák, Hitlernek nem volt tudomása a zsidóüldözésekről (melyekre eszerint mégiscsak sor került), s végül az 1938-as „birodalmi kristályéjszaka” során „SA-legényeknek öltözött ismeretlenek” követték el a halálos áldozatokkal járó antiszemita atrocitásokat. Ezeken felül a vádhatóság azt is Irving terhére rótta, hogy könyveiben Hitlert dicsőítette, előadásaiban pedig olyan kijelentéseket engedett meg magának, hogy „az áldoztok számát a zsidók az ujjukból szopták”. Vagyis Irving megsértette a náci tevékenység felújítását tiltó 1947-es törvényt.

Működésének kezdeti szakaszában az autodidakta Irving még elnyerte az igazi történészek nagyrabecsülését. Elsősorban azzal, hogy mindig gondos forráselemzéssel dolgozott. Vonatkozik ez arra a könyvére is, melyben a Drezda elleni 1945-ös pusztító brit-amerikai bombatámadásokról írt. A mű – érthető módon – a német neonácik kedvencévé vált. S a szerző egyre jobban azonosult a német történelem sötét oldalaival. A nácizmus hírhedt eszmei védelmezőjévé, egyfajta nemzetközi újfasiszta szupersztárrá vált. A világot járva állandó résztvevője lett a szélsőjobboldali szervezetek rendezvényeinek. 2003-ban Budapesten is járt, mégpedig Csurka István MIÉP-elnök meghívására, akinek társaságában fel is szólalt egy nagygyűlésen.

Korábbi forráskutatói lelkiismeretességének ekkora már nyoma sem maradt. Hogy a történelem meghamisításában milyen messzire ment, arról mi, magyarok leginkább az 1956-ról írt könyvének olvastán győződhettünk meg. Lényegében azt állította ugyanis, hogy a forradalom egy egész országra kiterjedő zsidó­ellenes pogrom volt. Könyve megírásához annak idején egyébként a kádárista pártvezetéstől kért és minden jel szerint kapott segítséget.

Népszava-információ

Comments are closed.