Forrás: Klubrádió

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt írta közleményében: határozottan elítéli a konferencia megrendezését, és azt is, hogy a tanácskozáson magyar állampolgár is részt vett, mert az meggyalázása azon több százezer zsidó származású honfitársunk emléknek, aki elvesztek a holokauszt idején. Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly frakcióvezető a párt elnökségének és országgyűlési képviselőcsoportja nevében szintén közleményben tudatta: „Döbbenetes, hogy magukat tudósoknak nevező emberek kétségbe vonják a történelmi tényeket és megkérdőjelezik az emberiség egyik legkegyetlenebb népirtását”. Németh Zsolt azt írja „Megítélésem szerint elfogadhatatlan, hogy a XXI. században egyesek áltudományos alapon próbálják meg elbagatellizálni közel hat millió ártatlan ember származási és a vallási alapon történt meggyilkolását” – hangsúlyozta a politikus. Németh Zsolt szerint egy demokratikus társadalomnak az emberi jogok és emberi méltóság szisztematikus lejáratására határozottan nemet kell mondania.

Dávid Ibolya és Herényi Károly közleményükben leszögezik, hogy az MDF-esek kötelességüknek érzik, hogy szolidaritásáról biztosítsák a vallásuk vagy etnikai hovatartozásuk miatt üldözötteket, és fontosnak tartják az antiszemitizmus elleni leghatározottabb fellépést. „Ha van olyan nép Európában, amelyet különösen érintettek a különféle korok történelemhamisításai, akkor az a magyar. Ezért felkérjük a magyar politikai erőket, hogy együtt utasítsuk el a történelemhamisítás minden formáját” – áll a közleményben.

Korábban az MSZP frakciója is határozottan elítélte a teheráni tanácskozást, amit december 11-12-én rendezték Teheránban, az iráni külügyminisztérium egyik háttérintézményének szervezésében.

A tanácskozáson tagadták, hogy a holokauszt megtörtént volna. A konferenciát többek között a Vatikán, valamint a német és a brit kormányfő is elítélte.

Sajtóhírek szerint a konferencián Magyarországról a Lelkiismeret „88 csoport egyik aktivistája vett részt.

Comments are closed.