Forrás: Origo

Az izraeli biztonsági erők által végrehajtott célzott likvidálások betiltását kérték kedden újfent három Nobel-díj-kitüntetetthez csatlakozva izraeli pacifisták az izraeli legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadványukban.

A fellebbezők – mintegy 200 személyiség és tíz pacifista mozgalom – azt kérik a bíróságtól, adjon választ arra a folyamodványukra, amelyet e tárgyban 2002 áprilisában nyújtottak be a taláros testülethez. Az aláírók – köztük Harold Pinter, az irodalmi Nobel-díj 1985-ös kitüntetettje, valamint az 1976-ban Nobel-békedíjat kiérdemelt két békeharcos északír nő, Betty Williams és Mairead Corrigan-Maguire – helytelenítik, hogy a Gázai övezetben egyre több ártatlan palesztin is áldozatul esik a június 25-e után, egy izraeli katona elrablására válaszul indított izraeli hadműveleteknek. A körzetben az elmúlt időszakban több mint 300 palesztin vesztette életét.

Az Izrael-ellenes fegyveres akciókban való részvétellel gyanúsított palesztin szélsőségesek likvidálásának sok civil is áldozatul esett. A célzott likvidálások gyakorlatát nemcsak a nemzetközi színtéren bírálják, Izraelben is fölszólalt ellene a jogvédő szervezetek szövetsége.

2002 januárjában az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította egy izraeli arab képviselő beadványát, amelyben a politikus e “gyilkosságok törvényen kívül helyezését” kérte.

(MTI)

Comments are closed.