Forrás: Stop!

Izrael folytatja a libanoni berepüléseket Időpont: 2006-11-01 13:22:53

Izrael folytatja libanoni berepüléseit az ENSZ és a bejrúti kormány minden tiltakozása ellenére – jelentette ki Efrájim Szneh izraeli védelmi miniszterhelyettes szerdán a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

„Tiltakozhatnak, ahányszor csak akarnak. Folytatjuk hírszerzési céllal végrehajtott berepüléseinket” – mondta a rádió kérdésére válaszolva. A libanoni rendőrség szerint izraeli gépek egészen kis magasságban végeztek berepüléseket kedden Bejrút és Dél-Libanon felett. A hajnali bejrúti berepülés fő célpontja annak síita külvárosa volt. Dél-Libanon felett a határvidéket pásztázták végig, azt a körzetet, ahová az ENSZ békefenntartó erőit (UNIFIL) telepítették.

Öt gép Türosz (Szúr) felett is átrepült, hangrobbanásokat okozva, amelyeket a helyiek légitámadásnak véltek. A libanoni hadsereg közölte, hogy a légvédelem ütegei – a libanoni Hezbollah és Izrael közötti ellenségeskedések augusztus 14-i beszüntetése óta először – tüzet nyitottak az izraeli gépekre.

Az ENSZ-főtitkár libanoni megbízottja súlyos aggodalmának adott hangot a berepülések miatt. Geir Pedersen kijelentette, hogy az izraeli akciók sértik Libanon szuverenitását és a Biztonsági Tanács (BT) 1701-es számú határozatát; egyúttal felszólította a zsidó államot a légtérsértések beszüntetésére. Ezek voltak a legerőteljesebb izraeli berepülések Libanon területére a háború befejezése óta.

Az akciók előtt néhány órával terjesztette jelentését a BT elé Terje Roed-Larsen, a világszervezet különmegbízottja arról, hogy a libanoni kormány szerint Szíriából csempésznek fegyvereket a síita Hezbollah szervezet részére. „Nem jókedvünkben repülünk be Libanonba, hanem azért, hogy beazonosítsuk az ellenséget, a terroristákat.

A Hezbollah továbbra is fegyverkezik, és erről nekünk információkat kell gyűjtenünk. Majd akkor beszélhetünk a berepülések leállításáról, ha olyan információ birtokába jutunk, hogy a Hezbollah már nem szerez be fegyvereket Szíriából, illetve ha a (július 12-én) elhurcolt katonánkat szabadon engedik” – jelentette ki a rádiónak nyilatkozva Szneh, aki munkapárti képviselő, és a héten neveztek ki védelmi miniszterhelyettesnek.

Stop! 

Comments are closed.