Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. szeptember 11.

Van remény az iráni atomvita rendezésére?

Már a tény is reményt keltő, hogy a szombati találkozót vasárnap újabb követte – kommentálták Bécsben diplomáciai körökben a tárgyalást, amelyet Javier Solana EU-főképviselő Ali Laridzsanival, Irán atomügyekben tárgyaló küldöttségvezetőjével folytatott. A két diplomata igen eredményesnek nevezte tárgyalását, mert – hangsúlyozták – sikerült eloszlatni bizonyos félreértéseket a BT öt állandó tagja és Németország által előterjesztett javaslatokkal, és az iráni válasszal kapcsolatban. A tárgyalásokat a jövő héten folytatják. (Szászi Júlia, Bécs)

Kína hírügynökségek munkáját korlátozza

Kína a külföldi hírügynökségek tevékenységének korlátozását jelentette be, megtiltva minden hírtartalom terjesztését, amely megsérti a kínai médiakorlátokat. Az intézkedések azonnal életbe léptek, amint közölte azokat a hivatalos Xinhua hírügynökség. A szabályok tiltják olyan hírtartalom forgalmazását, amely “aláássa Kína gazdasági és társadalmi rendjét, stabilitását, nemzeti egységét, szuverenitását és területi épségét”. (MTI)

Megnyílt a 6. Ázsia-Európa csúcstalálkozó

A globalizáció kihívásairól, a biztonsági fenyegetésekről, az energiáról és a klímaváltozással kapcsolatos teendőkről tanácskoznak az Európai Unió 25 tagállamának és 13 ázsiai országnak a vezetői a Helsinkiben vasárnap megnyílt 6. Ázsia-Európa találkozón. Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviseli. (MTI)

Abbasz kész találkozni Olmerttel

Mahmud Abbasz palesztin elnök vasárnap kijelentette, hogy kész mielőbb és feltétel nélkül találkozni Ehud Olmert izraeli kormányfővel, a Ramallahban vendégeskedő Tony Blair brit miniszterelnök pedig palesztin egységkormány létrehozását szorgalmazta. Olmert szombaton közölte, hogy kész felújítani a tárgyalásokat. (MTI)

Tajpejben az elnök lemondását követelik

Tajpejben vasárnap több ezren folytatták az előző nap kezdett tüntetést Chen Shui-bian elnök lemondását követelve. Szombaton 200 ezer volt a Chen távozását követelők száma. Az elnök hivatalánál összesereglett emberek éjjel-nappal kitartóan követelik a vezető politikus lemondását, mert ő és családja állítólag súlyos korrupciós ügybe keveredett. (MTI)

Comments are closed.