Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. szeptember 11.

Rendőr a Times Square-en Kép: REUTERS – Gary Hershorn Az iszlám országokban azt beszélték, hogy aznap a zsidók nem mentek be dolgozni, mert előre tudtak a Világkereskedelmi Központ elleni támadásról. Sőt, ők követték el. Franciaországban könyv jelent meg arról, hogy voltaképpen az amerikai kormány áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hátterében. De senki ne higgye, hogy az amerikaiak különbek! Egy nemrégiben készített felmérés szerint 36 százalékuk úgy gondolja, nagyon, vagy legalább valamelyest valószínű, hogy az Egyesült Államok kormánya szervezte, de minimum engedélyezte a merényleteket.

A Pentagonnak a támadás első évfordulója előtt a külföldi tudósítók számára szervezett bejárásakor alkalom nyílt megkérdezni, mit szólnak a túlélők a felröppent híresztelésekhez. Egy katonai sajtós azt mondta, a dolog nem is méltó a tételes cáfolatra. – Aki itt volt azokban a napokban, látta, mi történt, aki családtagját vagy közeli barátját vesztette itt el, már a kérdést is sértésnek érzi – legyintett dühösen. A főleg az interneten terjedő képtelen teóriák mégis makacsul tartják magukat. Olyannyira, hogy a Fehér Ház a tudományos hitelesítéssel foglalkozó szabványügyi hivatalt kérte fel cáfolatukra.

A leggyakrabban ismételt verziók közé tartozik, hogy az ikertornyok nem a repülőgépek becsapódása, hanem az előre bekészített robbanótöltetek miatt dőltek össze. Erre az a bizonyíték, hogy a felvételeken látszik, amint a felülről önmagukba omló épületek alsó, látszólag még érintetlen emeletein kis füstpamacsok kíséretében kirobbannak az ablakok. A tornyok azonban a mérnöki vizsgálat szerint azért omlottak le, mert a nagy hőfokon, sokig égő repülőgép-üzemanyag meglágyította a tartó acélszerkezetet. A sorozatos robbantásnak látszó jelenség valójában a felső szintek egymásra zuhanásától megnőtt belső légnyomásnak köszönhető.

A másik, széles körben “gyanúsnak” vélt jelenség a Pentagon külső falán ütött lyuk: csupán 23 méter széles, miközben a Boeing 757-es fesztávolsága 38 méter. Ha eltekintünk attól, hogy az alacsonyan szálló gépet többen is látták, és a biztonsági kamerák felvételein is látszik (bár kétségtelenül nehezen kivehető), akkor is létezik tudományos magyarázat. A gép egyik szárnya leért a földre és letört, a másik pedig a Pentagon falának ütközve vált le. A lyukat a gép törzse ütötte. A Time egy brit összeesküvés-elméleti szakértőt idéz. Patrick Leman pszichológiaprofesszor szerint egyeseknek nyugtalanító az a tudat, hogy nagy történelmi események mögött is állhatnak jelentéktelen személyek vagy kis csoportok. Ebben az összefüggésben az hat “megnyugtatóan”, ha mégis sikerül valami nagyobb szabású tervet, tudatos szándékot tulajdonítani a történéseknek. (H. G.)

Comments are closed.