Forrás: Népszava

A jelek szerint immár nincs már akadálya egy izraeli-palesztin csúcstalálkozónak: mind Ehud Olmert izraeli kormányfő, mind pedig Mahmúd Abbász palesztin elnök kész a tárgyalásra. A két politikus erről a hét végén nyilatkozott, mégpedig azt követően, hogy egymás után találkoztak a térségbe látogató Tony Blair brit miniszterelnökkel.

Az Abbász-Olmert találkozót eddig a fogolykérdés akadályozta. Abbász azt követelte, hogy az izraeliek előbb jelentsék be: szabadon engednek bizonyos számú személyt az általuk terrorizmussal vádolt és ezért börtönbe vetett palesztinok közül. Olmert csak azután volt hajlandó tárgyalni erről, miután a másik fél feltételek nélkül szabadon engedi Gilad Salit izraeli tizedest, akit még a nyáron szélsőséges palesztinok ejtettek túszúl. Az a tény, hogy Abbász immár feltételek nélkül kész a találkozóra, meggyorsíthatja az előrehaladást a fogolykérdés megoldásában.

Az Abbásszal folytatott megbeszélései utáni sajtóértekezleten Blair azt szorgalmazta, hogy a világ állítsa helyre a kapcsolatokat a palesztinokkal, amennyiben a kormányzó Hamász beleegyezik egységkormány alakításába, a létrejövő koalíció pedig lemond az erőszakról és elismeri Izraelt. Ezzel Blair az első nyugati vezetőként jelezte, hogy elfogadható lenne egy olyan palesztin kormány, amelyben Hamász-tagok is vannak. A Hamász azonban rögtön visszautasította Blair felhívását heves Izrael-ellenes álláspontjának mérséklésére.

Az ENSZ már dolgozik azon, hogy kieszközölje a Hezbollah libanoni síita szervezet által elrabolt két izraeli katona kiszabadulását – közölte vasárnap a világszervezet egyik főtitkárhelyettese, Mark Malloch Brown.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes szerint a Ciszjordánia jelentős részeiről való izraeli kivonulás terve “eltűnt” azzal a háborúval, amelyet Izrael és a libanoni síita Hezbollah vívott egymással Libanonban. A politikus utalt arra, hogy mind a gázai, mind pedig a libanoni hadműveletek úgy kezdődtek, hogy Izrael ellenfelei onnan támadták a zsidó államot, ahonnan az előzőleg kivonult.

A hivatalos szíriai hírügynökség cáfolta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta volna, hogy az Európai Unió határőrei óvják országa Libanonnal közös határát a Dél-Libanonba irányuló fegyverszállítás megakadályozására. Romano Prodi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban Rómában ugyanis azt közölte, hogy az uniós határőrök, szám szerint néhány százan, hogy a szíriai szuverenitást tiszteletben tartsák, fegyvertelenek lesznek, egyenruhát sem fognak viselni, de minden eszköz a rendelkezésükre fog állni az ellenőrzéshez. Prodi közlése szerint az elmúlt napokban erről többször is egyeztetett Aszaddal, aki “elvben” elfogadta az európai jelenlétet.

Népszava-összeállítás

Keretes cikkek

Tüntetés a Jichak Rabin téren

Több mint húszezren tüntettek szombat este Tel-Avivban azt követelve, hogy hozzanak létre egy független bizottságot azzal a feladattal, hogy vizsgálja ki a Libanon elleni háború okait. A Jichak Rabinról elvezett téren összesereglett tüntetők között számos olyan tartalékos is volt, akiket a dél-libanoni Hezbollah síita szervezet elleni hadművelet miatt mozgósítottak, és a tüntetőkhöz csatlakozott a háborúban elesett izraeli katonák több hozzátartozója is. A megmozdulás résztvevői élesen bírálták Ehud Olmert kormányfőt amiatt, hogy az általa létrehozott bizottság az ő felügyelete alatt tevékenykedik.

Kepecs Ferenc

Comments are closed.