Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. szeptember 9.

Duray Miklós és Göncz Kinga Kép: Sopronyi Gyula

A magyar kerékpárosok “oláhoztak”

Az Érmihályfalva melletti “magyarverés” erdélyi magyar résztvevője azt nyilatkozta a bukaresti Új Magyar Szó napilapnak, hogy a magyarországi kerékpárosok “leoláhozták”, s ettől vesztette el a béketűrését.Pomlényi János az országút menti dinnyeföldjén tartózkodott ismerőseivel, akik gyümölcsért jöttek hozzá. Hallották, hogy a két magyar biciklis már messziről káromkodott, kiabált. A romániai utakat szidták és az illetők “oláh anyját”. A helyiek Pomlényi javaslatára gépkocsiba ültek, utolérték a kerékpárosokat, és megkérdezték tőlük, hogy mi a problémájuk. A két biciklis, állítása szerint, ismét “oláhozni” és “anyázni” kezdett. Pomlényi beismerte: úgy meglökte őket, hogy átestek biciklijükön, s egyikük az árokban kötött ki. (T. Sz. Z.)

Vége a libanoni tengeri blokádnak

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) szerint feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot pénteken, miután délben megkezdte a libanoni partok ellenőrzését egy ideiglenes nemzetközi haderő. Ezt később Izrael is megerősítette. (MTI)

Tanácskoztak a Kárpát-medencei képviselők

Sokszínű fórumrendszer váltja ki a jövőben a kormány szerint nem igazán hatékony Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), ennek egyik elemeként Magyar-magyar Kormányzati Konzultáció névvel, a magyar parlamenti pártok részvétele nélküli fórumot kíván létrehozni a kabinet a határon túli magyar szervezetekkel való párbeszédre. Erről Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára nyilatkozott annak kapcsán, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) pénteki budapesti ülésén az egyeztetés és a határon túli magyarság támogatási rendszerének átalakításáról beszélt. (MTI)

Comments are closed.