Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. szeptember 8.

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) pénteken közölte, hogy feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot pénteken, miután délben megkezdte a libanoni partok ellenőrzését egy ideiglenes nemzetközi haderő. Ezt néhány órával később Izrael is megerősítette.

“Mintegy két órával ezelőtt bevetésre alkalmassá vált az a haditengerészeti erő, amelynek feladata, hogy segítsen Libanonnak a parti vizek ellenőrzésében, amíg az UNIFIL haditengerészeti ereje át nem veszi a feladatot – közölte Alekszandr Ivanko, Alain Pellegrininek, az UNIFIL parancsnokának a szóvivője. – Az UNIFIL parancsnoka ezt úgy értelmezi, hogy feloldották a blokádot.”

“A franciák, olaszok és görögök alkotta, Olaszország irányította haditengerészeti erő 12 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 11 óra 30 perckor) megkezdte a libanoni partok ellenőrzését” – közölte előzőleg Fuád Szinjóra libanoni kormányfő hivatala. Tel-Avivban Massimo D”Alema olasz külügyminiszter az UNIFIL-lel egybehangzóan azt közölte, hogy feloldották a Libanon elleni izraeli tengeri blokádot.

“A Libanon elleni tengeri blokád véget ért” – közölte Miri Eiszin, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szóvivője, hozzátéve, hogy az “ENSZ-flotta” átvette a partvidék ellenőrzését, és a jövőben ez a nemzetközi erő szerez érvényt a Hezbollah elleni fegyverembargónak.

A szóvivő néhány órával korábban reményét fejezte ki, hogy “órákon belül” feloldhatják a tengeri blokádot. “A végső egyeztetések folynak, és reméljük, hogy az izraeli hajók órákon belül megkezdhetik a visszavonulást a térségből” – fogalmazott. Mint mondta, Izrael arra vár, hogy az ENSZ hivatalosan is biztosítsa arról: bevethető az a nemzetközi haditengerészeti erő, amelynek feladata, hogy megakadályozza a fegyverszállítást a Hezbollah libanoni síita milíciának.

Csütörtökön közép-európai idő szerint 17.00 órakor Izrael a tervezettnek megfelelően feloldotta Libanon légi blokádját, de az ideiglenes haditengerészeti erő feladatainak meghatározását illető jogi nehézségek miatt elhalasztotta a tengeri blokád feloldását. Több légitársaság, így az Air France is felújította pénteken közvetlen bejrúti járatát.

(MTI)

Comments are closed.