Forrás: Népszava

Csütörtökön 18. órakor Izrael megszüntette a légi és tengeri blokádot Libanon fölött, miután az ENSZ-képviselői közölték, hogy az ENSZ-erők már képesek ellenőrizni a légi és tengeri kikötőket és meggátolni a fegyverszállítmányokat. Izraelben a kormány lépése ellenkezést váltott ki, főleg a jobboldali ellenzék körében, mert a blokád feloldása ellenére Izrael nem kapott semmilyen tájékoztatást a Libanonban elrabolt két izraeli katona sorsáról és állapotáról. Ezzel szemben Egyiptom bizonyítékokkal szolgált Izraelnek, hogy a Gáza közelében két hónapja elrabolt izraeli katona él és jó egészségnek örvend. Erről a „A-Sark el Auszat” Londonban megjelenő arab lap adott hírt. Izraeli katonai körök is megerősítették, hogy tudomásuk szerint az elrabolt katona, Gilad Salit, egészséges. Az egyiptomiak Salit minél korábbi szabadon bocsátását kovetelik a palesztin elrablóktól, hogy megvalósulhasson a tervezett fogolycsere. Ennek keretében Izrael 800 foglyot bocsátana szabadon.

A térségbe érkezett Szergej Lavrov orosz és Massimo d”Alema olasz külügyminiszter. Bejrútban, Damaszkuszban, Rámalláhban és Jeruzsálemben a libanoni helyzet stabilizálásáról tárgyalnak, valamint a szeptember 23-án a Biztonsági Tanács elé kerülő arab külügyminiszterek javaslatáról, amely szerint a Biztonsági Tanács kezdeményezése és felügyelete alapján a végleges arab-izraeli rendezést célozó konferenciát rendeznének. A külügyminiszterek javasolják, hogy szabják meg, hogy a békekonferenciának egy éven belül el kell érnie célját.

*

Összesen kilenc órán át tartott tegnap Móse Kacav izraeli államelnök kihallgatása az ellene felhozott nemi zaklatási ügyekben. Immár öt nő állítja, hogy Kacav különböző időszakokban, mint miniszter és később mint államelnök, megerőszakolta vagy szexuálisan zaklatta őket.

Kacav tagadja, hogy a vádaknak bármi alapja lenne, de elhatározta, hogy mivel rendőrségi vizsgálat folyik ellene, „a jó ízlésnek megfelelően” nem vesz részt a Legfelsőbb Bíróság új elnökének – pontosabban elnök-asszonyának, Dorit Bejnisnek – jövő heti beiktatásán.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.