Forrás: Magyar Hírlap

A libanoni kormány a német haditengerészetet kérte fel a libanoni partok biztosítására

Pokolgépes merényletet hajtottak végre egy dél-libanoni városban két héttel a Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök halálának körülményeiről készülő jelentés nyilvánosságra hozatala előtt.

A Szaida (Szidón) városában végrehajtott támadásban súlyosan megsebesült Szamir Sehade alezredes, akinek a belügyminisztérium hírszerző szolgálatának tagjaként fontos szerep jutott a Rafik Hariri meggyilkolásának körülményeit vizsgáló nyomozásban. Ahmad Fatfat ügyvezető belügyminiszter szerint azonban az Izrael és a Hezbollah síita szervezet közötti tűzszünet keretében az ország déli részébe települő libanoni hadsereg tagjai lehettek a célpontok. Az alezredes a szokottól eltérően nem az első, hanem a második autóban utazott, ami a miniszter szerint egyértelműen jelzi, hogy számítottak a támadásra.

A libanoni kormány a német haditengerészetet kérte fel a libanoni partok biztosítására, de csak az után, hogy Izrael felfüggesztette az ország tengeri blokádját. Az Egyiptomban tartózkodó Kofi Annan ENSZ-főtitkár tegnap már kijelentette, hogy 48 óra múlva, azaz már holnap feloldhatják Izrael libanoni blokádját. Izrael korábban ennek feltételéül szabta, hogy előbb telepítsék Libanonba az ENSZ megfelelő nagyságú békefenntartó erejét, amely képes megakadályozni, hogy a Hezbollah külföldről ismét fegyverekhez jusson.

Az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottsága tegnap arról döntött, hogy állami vizsgálóbizottságot hoz létre a libanoni háborúban elkövetett hibák kivizsgálására. A bizottság tagjait az elnök és a legfelsőbb bíróság nevezi ki, ami garantálja a függetlenségét.

MH-összeállítás

Comments are closed.