Forrás: NOL

Bizonytalan a német csatlakozás a libanoni ENSZ-misszióhoz

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. szeptember 7.

Izrael tegnap bejelentette: helyi idő szerint ma délután hatig (kelet-európai idő szerint ötig) megszünteti a vízi és légi blokádot Libanon körül, és átadja a terület felügyeletét a nemzetközi erőknek. Az izraeli miniszterelnököt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Kofi Annan ENSZ-főtitkár biztosította arról, hogy “a nemzetközi erők készen állnak, hogy átvegyék a kikötők és a repülőterek felügyeletét Libanonban”.

Izrael korábban ahhoz kötötte a blokád feloldását, hogy az ENSZ-csapatok akadályozzák meg a Hezbollah újbóli felfegyverzését. Sőt a libanoni külügyminiszter, Fauzi Szallúh tegnap még azzal fenyegetőzött, hogy Libanon akár erővel is megtöri az izraeli blokádot, ha Izrael az ENSZ-főtitkár által jelzett 48 órán belül nem vet annak véget.

Fegyverletételre szólította fel a Hezbollahot Kofi Annan. Szorgalmazta, hogy a síita mozgalom a politikai tevékenységnek szentelje magát, az átállásban pedig Bejrútnak kell kezdeményező szerepet vállalnia – hangoztatta a világszervezet főtitkára szerdai ankarai látogatásán, ahol a libanoni ENSZ-misszióban történő török részvételről tárgyalt.

Eközben elképzelhető, hogy mégsem kerül sor a németek részvételére a libanoni békefenntartó misszióban – jelentette berlini tudósítónk. Angela Merkel kancellár tegnap ugyan megértést kért kollégáitól, de egyre több német politikusból vált ki ellenállást a bejrúti kormány viselkedése. Bejrút feltételekhez köti a nemzetközi csapatok behívását. A legtöbb német szakértő ugyanakkor egyetért azzal, hogy Berlin nem maradhat ki a békefenntartó akcióból még akkor sem, ha a tervek már most több sebből véreznek. Felmerültek kételyek a német haditengerészet felkészültségét illetően is.

Comments are closed.