Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. szeptember 5.

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért; a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Ezt Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja mondta kedden Budapesten.

Pozsonyban elmondtam Robert Fico miniszterelnöknek: ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakciókon, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó Ján Slota pártját – hangsúlyozta a magyar származású demokrata párti képviselő sajtótájékoztatón.

Tom Lantos elmondta, hogy a jövő hét közepén dönti el, beterjeszt-e az amerikai kongresszus elé egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt ő maga szorgalmazta a Jörg Haider pártjának kormányra kerülése miatt megfogalmazott, Ausztriát elítélő határozat elfogadását is.

Az amerikai kongresszus külügyi bizottságának korelnöke a Nyitrán megvert magyar diáklány esete kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy civilizált, európai uniós országban azért támadjanak meg valakit, mert a mobiltelefonján az anyanyelvén beszél. Hozzátette: ezt nemcsak Magyarország, de az Egyesült Államok sem tolerálja. Üdvözölte ugyanakkor, hogy tárgyalópartnerei hétfőn Pozsonyban arról biztosították, a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a gyűlöletkeltés ellen.

Lantos tűrhetetlennek nevezte a Magyarországon tapasztalható futballhuliganizmust, az ahhoz köthető szlovákellenes és antiszemita megnyilvánulásokat is. Kérdésre válaszolva a kongresszusi képviselő beszámolt arról, hogy hétfőn este egy “jó hangulatú” vacsorán vett részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és feleségével, az ott elhangzottakról azonban nem árult el részleteket.

Mint elhangzott, az 1956-os forradalom és szabadságharc tekintetében Tom Lantos egyetért Charles Gati magyar származású amerikai történészprofesszor megközelítésével, amit Gati egy hétfőn megjelent könyvében publikált.

“Ha a magyar kormány 1956-ban kevésbé radikális, kompromisszumkészebb politikát folytat a szovjet hatalommal szemben, és nem a teljes függetlenséget hirdeti, talán más lett volna a végeredmény. Magyarország győzelme irreális volt a szovjetekkel szemben” – fogalmazott Tom Lantos. Hozzátette: 1956 ötvenedik évfordulója kapcsán George W. Bush amerikai elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter felszólalása a washingtoni rendezvényen, illetve Bush budapesti látogatása, a Citadellán mondott beszéde kellően jelezte, hogy az USA rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít 1956-nak.

A magyar származású amerikai politikus több nemzetközi témáról is beszélt sajtótájékoztatóján. Kiemelte: 2001. szeptember 11. ötéves évfordulóján különösen fontos hangsúlyozni, hogy a szélsőséges, erőszakos iszlám terrorizmus ellen a civilizált világnak fel kell lépnie, a veszély nem múlt el.

Lantos nagyon hasznosnak nevezte az iraki és az afganisztáni missziókban történő magyar szerepvállalást, és reményét fejezte ki a libanoni békefenntartásban való magyar részvétel megvalósulása kapcsán. Leszögezte: Izraelnek minden joga megvan megvédenie magát a terroristáktól, és Libanon felelőssége határai ellenőrzése, a Hezbollah lefegyverzése. A politikus szerint egy masszív európai békefenntartó jelenléttel sikerülhet megakadályozni azt is, hogy a Hezbollah a szíriai határon keresztül juthasson fegyverekhez.

Az amerikai kongresszusi képviselő reményét fejezte ki, hogy Oroszország és Kína nem fogja megvétózni az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Iránt szankciókkal sújtó határozatot. Tom Lantos kedvezőtlen véleményt fejtett ki Putyin orosz elnökről; mint mondta, Putyin Oroszországa biztosan nem demokrácia. Fontosnak nevezte az energiabiztonság kialakítását, ennek kapcsán az alternatív energiaforrásokra való áttérést sürgette a “rossz kezekben lévő” iráni, szaúd-arábiai, venezuelai, orosz energiamonopóliummal szemben.

(MTI)

Comments are closed.