Forrás: HETEK

Éppen 34 éve, hogy arab terroristák elraboltak, majd megöltek 11 izraeli olimpikont Münchenben. 1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott a müncheni olimpiai falu kerítésén, és behatolt a izraeli olimpiai csapat szállására.

Müncheni terrorista annoA terroristák két sportolót megöltek, további kilencet túszul ejtettek. A Fekete szeptember még aznap 232 palesztin fogoly szabadon bocsátását kérte a túszokért cserébe. Miután Izrael ezt határozottan megtagadta, és a német rendőrség sem állt a helyzet magaslatán, a túszejtők Kairóba akartak menekülni a sportolókkal együtt.

A rendőrség késő este a repülőtéren csapott le a terroristákra, de a túszmentő akció olyan balul sült el, hogy mind a kilenc túsz életét vesztette, emellett meghalt öt merénylő és egy rendőr is. Az egész világon élő adásban közvetített akció után egynapos gyászszünetet rendeltek el a szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata alapján azonban másnap folytatódott az olimpia.

A játéknak folytatódnia kell

“The games must go on”, azaz “A játékoknak folytatódniuk kell” – az elhíresült mondat Avery Brundage akkori NOB elnök szájából hangzott el, aki azt mondta, “nem engedhetjük meg, hogy egy maroknyi terrorista megsemmisítse a nemzetközi együttműködés és jó szándék eme alapkövét”.

A müncheni olimpián Magyarország 6 arany, 13 ezüst és 16 bronzérmet szerzett. Olimpiai bajnoki címet nyert többek között Gedó György, Földi Imre, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Balczó András és Hegedűs Csaba is.

Mindent megváltoztatott

Hegedűs Csaba egy barátját is elvesztette a merényletek során. A müncheni olimpia birkózó bajnoka az InfoRádiónak elmondta: az események tőlük szinte karnyújtásnyira történtek. A 100. magyar olimpiai aranyérmes szerint mindenki tudta, hogy azután semmi sem lesz olyan, mint előtte.

Mint mondta, aranyérme után még két napig az olimpián kellett maradnia, ekkor kimondottan rosszul érezte magát. Csak azután nyugodott meg, amikor hazaért Magyarországra a családjához.inforadio.hu

Comments are closed.