Forrás: MNO

2006. augusztus 30. (1. oldal)

Szabó ZsoltPál Gábor

Tarlós úr, ne jöjjön ide, Újlipótvárosba, ne látogasson zsinagógát, mert önt az a szélsőjobboldali Jobbik támogatja, amely szellemi örököse azoknak, akik Auschwitzba hurcolták nagyapámat, és embereket lőttek a Dunába! – vágta tegnap Tarlós István független főpolgármester-jelölt szemébe Merker Dávid, az SZDSZ XIII. kerületi képviselőjelöltje, a párt Új Generáció nevű tagozatának alelnöke, hozzátéve: “Újlipótvárosban mi vagyunk itthon, és látogatásával a halottak emlékét sérti és gyalázza meg.”

A 22 plusz egy napos gyalogtúrájának második helyszínén, a XIII. kerületben sétáló Tarlóst egyébként a városrész szabad demokrata polgármesterjelöltje állította meg a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga előtt, eredetileg azzal a szándékkal, hogy átnyújtsa pártja Reitter Ferencről elnevezett helyi programját. Szabadai Viktor tényként közölte Tarlóssal, hogy Budapesten Óbudáról költözik ki a legtöbb ember, nincs lakásfelújítás és ott van a legtöbb szabálytalan építkezés.

*

Óbuda-Békásmegyer jelenlegi polgármestere éppen cáfolta a fenti állításokat, amikor Merker – a jelölt zakóját is megrángatva, s egy jobbikos szórólapot mutogatva – kifakadt. Tarlós István azonban kikérte magának a provokációt. – Ön nem liberális, hanem egy agresszív ember. – Demszky Gábor leváltása érdekében támogat a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet, de már számtalanszor elmondtam, a Jobbikkal – amely pártot az ultraliberálisok nevezik szélsőjobboldalinak – nem kötöttem semmiféle megállapodást. Nincs joga, hogy engem bárki is kitiltson innen, miközben anyagilag is támogattam a Páva utcai holokausztmúzeum felépítését, kérdezze csak meg zsidó barátaimat – fogalmazott a főpolgármester-jelölt, aki felé egy időközben odaérkezett férfi szintén a fasisztákról és Auschwitzról kiabált dühösen.

A jelenlévő újságírókat is megdöbbentő esetet követően Szabó György, az izraelita hitközség tagja, fideszes képviselőjelölt azonban kijelentette. – Zsidóként támogatom az eszmék szabadságát, közöttünk is helye van a konzervatív elveknek és Tarlós Istvánnak is – tette hozzá.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szerint az SZDSZ nagyon fél Tarlós Istvántól. – A szabad demokraták vicsorgó fogakkal uszítják pitbulljaikat a Jobbikra – jegyezte meg Balczó Zoltán, majd hozzátette: ez a teljesen alaptalan rágalomhadjárat vissza fog ütni nekik. Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője nem akarta kommentálni Merker Dávid mondatait.

Comments are closed.