Forrás: NOL

Népszabadság * Shiri Zsuzsa * 2006. szeptember 6.

Több napja Egyiptomba szállították a Gázai övezet határának izraeli oldalán júniusban elrabolt Gilad Salit izraeli tizedest, hogy egy küszöbönálló megállapodással palesztin foglyokra cseréljék – írta a londoni Al Hajat arab nyelvű újság. Mahmud Abbasz palesztin elnök is megerősítette Salit közeli szabadulásának hírét.

Palesztin források szerint Izrael – katonájáért cserébe – három hullámban, nyolcszáz foglyot engedne szabadon három szakaszban. Nem szabadulnának ki viszont olyan palesztinok, akiknek vér tapad a kezéhez, nem engednék szabadon a nőket és a fiatalkorúakat (ahogy a túszejtők eredetileg követelték), és izraeli rabságában maradna a terrortevékenységért többszörös életfogytiglanra ítélt Marvan Barguti ciszjordániai Fatah-vezér, illetve Ahmed Saadat, a Népi Front vezetője is.

Az egyezség magába foglalná Izrael ígéretét a célzott likvidálások és a gázai támadások beszüntetéséről. Megnyílnának a Gázai övezet átkelőhelyei, és véget érne a palesztinokat sújtó gazdasági bojkott. Cserébe a palesztinok vállalnák a rakéták kilövésének leállítását, továbbá az Izrael elleni terror felszámolását. A palesztin oldalon nemzeti egységkormány egészítené ki az egyezményt, és a Fatah is részt venne a kormányzásban.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a knesszet külügyi bizottságában tagadta, hogy bármiféle megállapodás aláírására készülnének az elkövetkező napokban. A Hamasz egyik illetékese, Oszama al-Mazini is hamisnak ítélte a sajtóértesüléseket. Noám Salit, az elrabolt katona édesapja szerint tévesek a fia közeli szabadulásáról szóló hírek.

Jeruzsálem, 2006. szeptember

Comments are closed.