Forrás: Magyar Hírlap

A védjegybajusz, a homlokba hulló Beatles-fürtök, a showbiz már a múlté

Csütörtökön mutatják be A szabadság vihara című kanadai-amerikai dokumentumfilmet. Az angol nyelvű változat narrátora az amerikai Mark Spitz, minden idők egyik legnagyobb úszóegyénisége.

Mark Spitz szerint a magyar szabadságharc és a melbourne-i magyar­-szovjet vízilabdameccs párhuzamba állítása telitalálat: a film minden idők legnagyszerűbb

sportgyőzelem-krónikája lehet

(fotó: Europress/

Getty Images)

A védjegybajusz, a homlokba hulló Beatles-fürtök, a showbiz már a múlté. Marad a sportfrizura, az őszülő halánték és a sikeres üzletember mosolya. Mark Spitz napjainkban már csak a kondiciója érdekében ugrik a medencébe, ám ha ideje engedi, a golfpályákon űzi a mágikus fehér labdát olyan családi barátok körében, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones. Hol van már az a nyegle tinédzser, aki 1968-ban azzal botránkoztatta meg a sportközvéleményt, hogy a Mexikóvárosban rendezett olimpia előtt kijelentette, legkevesebb hat aranyéremmel fog hazatérni Kaliforniába?

Bár 18 évesen tíz világrekordot mondhatott a magáénak, Mexikóban „csak” két csapataranyat, valamint egy-egy ezüstöt és bronzot sikerült összehoznia az egyéni számokban. Spitz, tanulván az esetből, „újrateremtette” magát. Míg évfolyamtársai az előadások szüneteit átfüstölték, Mark az egyetem medencéjében gyűrte a hosszokat.

1972-ben a müncheni olimpiára úgy érkezett, hogy a közönség már el is várta tőle, arannyá váljon minden, amihez hozzáér. Amikor megnyerte első egyéni számát, a 200 méteres pillangót, pingvinként ugrott a medence szélére: új világcsúcs!

A dobogóra mezítláb ment fel s kezében a cipőivel integetett az ünneplő tömegnek. Hét aranyérmet nyert, mindegyik számban világcsúcsot jegyzett. Néhány órával az utolsó eredményhirdetés után az alvó Spitz fejétől néhány méterre terroristák megöltek két izraeli atlétát, s elraboltak másik kilencet. Zsidó lévén az olimpia hőse nem várta meg a záró ünnepségeket, rendőri kísérettel Londonba repült. Parádéval fogadták az Egyesült Államokban, Mark egyike volt annak a két névnek, amelyet minden amerikai ismert – a másik Nixon elnök volt…

A versenyszerű úszást abbahagyta, de előadókörútjaival és hirdetéseivel két év alatt hétmillió dollárt keresett. Plakátja, amelyen fekete fürdőnadrágban, nyakában a hét aranyéremmel pózol, szerte a világon a lányszobák legforróbb díszítőelemévé vált. Habár fogorvosként diplomázott, vagyonát az ingatlanpiacon alapozta meg, jelenleg tőzsdei bróker, sportkommentátor és népszerű előadó. 1977 óta tagja az Úszás Halhatatlanjai Csarnokának. Nevéhez 26 világcsúcs és 11 olimpiai medál fűződik.

Somogyvári D. György

Comments are closed.