Forrás: Stop!

Libanon rákényszeríttetné Izraelt a blokád feloldására Időpont: 2006-09-05 09:18:02

Libanon panaszt emel Izrael ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál amiatt, hogy a zsidó állam még mindig nem oldotta fel a július közepén bevezetett légi és tengeri zárlatot. Gázi Aridi libanoni tájékoztatási miniszter közölte, hogy tiltakozni fognak a Biztonsági Tanácsnál az 1701-es számú határozat Izrael által történő megsértése miatt. Egyben felszólítják a BT-t, hogy ítélje el és kényszerítse rá Izraelt a blokád feloldására. Izrael a légi és tengeri blokád feloldásának előfeltételéül szabja, hogy előbb telepítsék Libanonba az ENSZ megfelelő nagyságú békefenntartó erejét, amely képes megakadályozni a fegyvercsempészetet, különös tekintettel a Hezbollah libanoni síita szervezetre.

A libanoni parlament képviselői szombaton ülősztrájkot kezdtek, hogy így tiltakozzanak a libanoni légtér és fenségvizek izraeli zárlata ellen. Izrael két nappal azután vezette be a blokádot, hogy július 12-én hadműveletet indított a Hezbollah ellen- írja a MR.

Mohammed Szafadi libanoni közmunka- és szállításügyi miniszter hétfőn felszólította a külföldi légtársaságokat, hogy törjék meg az izraeli zárlatot, és indítsanak közvetlen járatokat Bejrútba, miként azt a Qatar Airways katari légitársaság megtette.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli diplomáciai tisztségviselő hétfőn Jeruzsálemben mindazonáltal közölte, hogy a zsidó állam hatóságai egy héttel ezelőtt engedélyezték Libanonnak a katari járat fogadását.

Stop!

Comments are closed.