Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. szeptember 5.

Libanon panaszt emel Izrael ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsánál amiatt, hogy a zsidó állam még mindig nem oldotta fel a július közepén bevezetett légi és tengeri zárlatot.

Gázi Aridi libanoni tájékoztatási miniszter a kormány hétfőn tartott ülése után közölte, hogy tiltakozni fognak a Biztonsági Tanácsnál az 1701-es számú határozat Izrael által történő megsértése miatt. Egyben felszólítják a BT-t, hogy ítélje el és kényszerítse rá Izraelt a blokád feloldására.

Izrael a légi és tengeri blokád feloldásának előfeltételéül szabja, hogy előbb telepítsék Libanonba az ENSZ megfelelő nagyságú békefenntartó erejét, amely képes megakadályozni a fegyvercsempészetet, különös tekintettel a Hezbollah libanoni síita szervezetre.

A libanoni parlament képviselői szombaton ülősztrájkot kezdtek, hogy így tiltakozzanak a libanoni légtér és fenségvizek izraeli zárlata ellen. Izrael két nappal azután vezette be a blokádot, hogy július 12-én hadműveletet indított a Hezbollah ellen.

Mohammed Szafadi libanoni közmunka- és szállításügyi miniszter hétfőn felszólította a külföldi légtársaságokat, hogy törjék meg az izraeli zárlatot, és indítsanak közvetlen járatokat Bejrútba, miként azt a Qatar Airways katari légitársaság megtette. Egy neve elhallgatását kérő izraeli diplomáciai tisztségviselő hétfőn Jeruzsálemben mindazonáltal közölte, hogy a zsidó állam hatóságai egy héttel ezelőtt engedélyezték Libanonnak a katari járat fogadását. (MTI)

Comments are closed.