Forrás: HETEK

Felfegyverkezett férfi támadt Ammanban turisták egy csoportjára. A lövöldözésnek egy brit turista áldozatul esett, hatan pedig megsebesültek.

Jordán katonák a tett helyszínén – nincs tovább biztonság

A férfi géppisztollyal lőtt a turistákra Amman belvárosában, a római kori amfiteátrumnál, jelentették biztonsági erők. A jordániai kormányzat egyik szóvivője szerint a sebesültek között brit, holland, új-zélandi turisták és egy jordán idegenvezető van. A szóvivő tagadta azokat a feltételezéseket, miszerint az elkövetőnek bűntársa lett volna. Rendőrségi információk szerint a tettest elfogták.

“Éppen erre jártam, mikor észrevettem, hogy valaki egy pisztolyt ránt elő Allahu akbar kiáltással és lőni kezd.”, vázolta a történteket egy iraki szemtanú. “Azután egy nyilvánvalóan halott turistát láttam és három sebesültet.”

Eid al-Fayez, jordániai belügyminiszter szerint minden kétséget kizáróan terrorista cselekményről beszélhetünk. Ennek értelmében azt is vizsgálni fogják, hogy a lövöldöző férfi valamely terrorcsoportnak a tagja-e, bár eddig egyik szervezet sem vállalta magára a merénylet elkövetését.

2005. november 9-én Ammanban három szállodát robbantottak fel öngyilkos merénylők, ezzel több mint hatvan ember halálát okozva. A támadást akkor az iraki Al Kaida vállalta magára, köztük az azóta az USA-csapatok által likvidált Abu Muszab al-Zarkavi. Azóta csend volt a közel-keleti országban.

A hotelek és turisztikai látványosságok környékének védelmét biztonsági intézkedésekkel erősítették meg. Az 1994-ben Izraellel kötött békeszerződés után Jordánia sokat fektetett a turizmusba: szállodák és az utazási infrastruktúra modernizálásával, no meg professzionális marketinggel izraeliek mellett mind több nyugat-európai vendéget szerettek volna csalogatni a piciny, száraz országba. A parázsló közel-keleti konfliktus és a szomszédban zajló iraki háború ellenére ez a kezdeményezés érdekes módon meglehetősen sikeresnek bizonyult. Hivatalos szervezetek jelentése szerint a tavalyi évben 5,8 millió turista látogatott el Jordániába, és ez a szám majdnem háromszor annyi, mint akik Izraelt tették meg úti céljukként.

Csak néhány látnivaló a fővárosban

“Sok ember nagyon is jól tud különbséget tenni: Annak ellenére, hogy az egész régiót Közel-Keletnek nevezzük, az egyes országok meglehetősen különböznek egymástól, emellett a konfliktusok nem vándorolnak át automatikusan az országhatárokon.” – nyilatkozta nemrég a Spiegel Online-nak Ayyad Ayyad idegenvezető. 2006 első félévében ezek a számok az előző évinél ráadásul 2 százalékkal még növekedtek is.

A Vörös tenger mellett fekvő Akaba fürdőközpontjának mindenek előtt két látványossága van: Petra “kővárosában” az odalátogatók naphosszat bolyonghatnak a nabateusok 2000 évvel ezelőtti kultúrájának maradványai között, melyek nem utolsó sorban az Indiana Jones jelenetei által váltak híressé. Petra közelében fekszik Vadi Rum, egy kiterjedt sivatagi terület, mely különös sziklaformáiról ismert. Ezek a látványosságok mindenek előtt a hátizsákos kalandvágyókat vonzza.

Jordánia fővárosa ezzel szemben nem büszkélkedhet különösebb érdekességekkel. Két történelmi látnivaló azért mégiscsak “akad”: az egyik az egykori citadellahegy, a másik pedig a római amfiteátrum – ahol most a turistákat pisztolytámadás érte.

dab/AFP/dpa/reuters

Comments are closed.