Forrás: HETEK

“Uralni akarom a világot. Marilyn Monroe áldozat volt, én nem” – mondja Madonna, aki missziójának tekinti, hogy felszabadítsa a világot a szexuális gátlások alól. Ha a művészetben nem is, e területen vitathatatlan “érdemeket” szerzett, egész generációk erkölcsiségét befolyásolta károsan.

A zeneipar nagyasszonya idén májusban Los Angelesben indította el Confession (Vallomás) néven futó turnéját. Ennek legbotrányosabb jelenetében Madonna egy tükrökkel borított kereszten “megfeszítve”, töviskoszorúval a fején adja elő a Live To Tell című dalát, emléket állítva az AIDS-ben elhunyt tizenkétmillió afrikai gyereknek. Katolikus, muszlim és zsidó vezetők egyaránt istengyalázásnak nevezték a szexuális és vallásos töltetű koncertet, pedig a negyvenhét éves énekesnő “nemes gesztusként” a pápát is meghívta az eseményre.

Madonna az utóbbi két és fél évtizedben kaméleonként változtatta személyiségét és imázsát: prostituálódott jó kislánytól a patyolatba öltözött szűzig, Marilyn Monroe-tól a húszas évek gengszterszajhájáig, a neohippitől a tündöklő királynőig, a hermafrodita, hideg robottól a meztelen szexszimbólumig. Madonna több, mint egy futószalagon gyártott híresség, a mainstream egyik főszereplője, formálója és üzletasszonya. A The Times munkatársa, Charles Brenner szerint “hátborzongató érzékkel párosítja az amerikaiak kukkoló vágyát a saját exhibicionista kényszerével”.

Madonna gyerekkorától kezdve egyet akart: híressé válni. “Egy nap majd enyém lesz New York, és uralni fogom az egész világot” – vallotta az egykor pénztelen és sikertelen táncosnő. Kislánykora óta provokálta az embereket: a bugyiját mutogatta, félmeztelenül járkált. Olasz szülei mélyen katolikus hitük miatt nevezték el Madonnának, s ez a név mindent elárult: hogy katolikus, kisebbségi, vidéki és munkás. Anyjának szerelme a vallás volt, rizsszemeken térdelt nagyböjt idején, letakarta a vallásos szobrocskákat, ha egy vendég farmerben jelent meg. Halála után hat gyereket hagyott hátra. Az őt követő pótanyát a tízéves Madonna gyűlölte, mert anyjának helyét foglalta el.

A kislány apácáknál tanult, egy ideig maga is annak készült, de hamar kiábrándult “az egyház idejétmúlt és lényegében szexista gyakorlatából. Azt hiszem, a szexualitással és az erotikával kapcsolatos első érzéseim a templomba járáskor keletkeztek” – mesélte Madonna Norman Mailer írónak. Madonna minden egyes ötösért ötven centet kapott, így tanulmányai során színötös volt. Apját már gyerekként az ujjai köré csavarta, még a hajnali misékre is elkísérte. Közben folyton váltogatta a fiúkat, imádta a táncot, az egész gimnáziumot levette a lábáról erotikát sugárzó táncával. Mindenkit megbabonázott. Tánctanára, az apjával egykorú meleg Christopher Flynn volt a tinédzser Madonna “apja, bátyja”, mentora és szeretője egyben. Ő indította el a sztárság útján: a balettórák után galériákba és melegklubokba vitte a lányt, aki tanárának minden perverz útmutatását követte. Majd otthagyta a táncművészeti egyetemet, New Yorkba költözött, és hamar rájött, hogy az aktmodellkedés könynyebb pénzkereseti forrás, mint pizzériában kiszolgálni. Rendkívül spórolós és potyaleső volt, lepusztult nyomornegyedekben lakott, ahol egyszer megerőszakolta egy férfi, miközben kést szorított a nyakához.

Madonna egy sikertelen táncóra után úgy döntött, hogy rocksztár lesz. Soha nem tanult énekelni, egy átalakított zsinagógában különféle lepukkant együttesekkel próbálkozott. Időközben erotikus filmekben szerepelt, és a karrier érdekében bárkivel képes volt bármire, legyen az biszexuális, leszbikus vagy transzvesztita. “Azért kell annyira nyomulnom, mert démonokkal harcolok. Nem fogok örökké élni, és amikor meghalok, nem akarom, hogy az emberek elfelejtsék, hogy léteztem” – mondta az énekesnő, aki nyakában kezdettől rózsafüzért hord, és minden koncertje előtt imádkozik. (folytatás)

Comments are closed.