Forrás: HETEK

Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepélyes keretek között adta át hétfőn az Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren azokat az A-B jelű üzemanyag-tárolókat és vasúti lefejtő-állomást, melyek a NATO biztonsági beruházási program keretében készültek el. NATO program keretében megvalósult beruházás értéke 2,6 milliárd forint volt.

Szekeres ImreAz átadott létesítmény két, számítógépes vezérlésű – a NATO, az EU, valamint környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő – tartályrendszerből, s a hozzájuk kapcsolódó lefejtő-egységből áll. A NATO program keretében megvalósult beruházás értéke 2,6 milliárd forint volt, ennek az összegnek 10-15 százalékát a magyar kormány, valamint a Honvédelmi Minisztérium adta. A kivitelezés, a beruházás munkálatait a Hídépítő Rt. végezte a reptér területén.

Az A-B jelű üzemanyag-tárolók és a vasúti lefejtő-állomás építése 2004 márciusában kezdődött meg, műszaki átadása augusztus végén volt. A NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP) célja az, hogy működőképes, repülőeszközök és a NATO megerősítő erők fogadására, elhelyezésére és kiszolgálására alkalmas repülőtéri infrastruktúra 2007-ig megvalósuljon – mondta az átadáson a miniszter. A szalagátvágást követően a honvédelmi miniszter ünnepélyes állománygyűlésen vett részt a reptér egyik hangárjában.

Köszöntőjében Szekeres Imre többek között beszélt arról, hogy a honvédségi vezetés döntéshozatali rendszerének javítása érdekében a jelenlegi parancsnokságok helyett egy integrált parancsnokság létrehozása mellett döntöttek. Elmondta: ennek egyik székhelye Székesfehérvár lesz, a speciális, légtérvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatok végrehajtása pedig Veszprémben marad. Változtatnak a Hadkiegészítő Parancsnokság szervezetén is. Terveik szerint két Hadkiegészítő Parancsnokság lesz, az egyik Szolnokon, a másik pedig Veszprémben. Szekeres szerint az új vezetési struktúra és szervezetek kialakításával együtt az alakulatoknál jelenleg szolgáló 15-16 ezer katona létszámát a honvédség összlétszámának arányához viszonyítva növelik. A csapatok jelenlegi 80 százalékos feltöltöttségét 2007-ben 100 százalékosra emelik.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy javaslatára a kormány a múlt hét végi ülésén döntött arról, hogy a minimum 20 év szolgálati viszonnyal rendelkezők nyugellátási rendszere ne változzon. Szekeres Imre a magyar katonák külföldi szerepvállalásáról szólva elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy béke legyen a Közel-Keleten, ezért támogatja az ENSZ fegyverszüneti egyezményének érvényesítését, Izrael és Libanon békéjét. Hozzátette: Magyarország annyit vállal, amit teljesíteni tud, de amit vállalt, teljesíti.

(MTI)

Comments are closed.