Forrás: Népszava

Kellemes meglepetéssel szolgált az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának tegnapi ülése: egy meghatározott kérdésben – a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulások kapcsán – szinte teljes mértékben helyre állt a parlamenti pártok között egykor megvolt, ám rég felbomlott külpolitikai konszenzus. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke, pártja nevében támogatásáról biztosította a kormány Szlovákiával kapcsolatos jelenlegi irányvonalát.

Göncz Kinga külügyminiszter, akinek meghallgatása a bizottsági ülés egyetlen napirendi pontja volt, kifejtette, hogy a magyarellenesség szelleme már akkor “benne volt a palackban”, amikor a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt bekerült a pozsonyi kormányba. Előre látható volt, hogy e szellem ki fog szabadulni, és ez sajnos meg is történt. Volt azonban örvendetes fejlemény is: mind Szlovákiában, mind Magyarországon hallatta hangját a civil társadalom, megszólaltak az európai intézmények és úgy tűnik, teljesíti feladatát a szlovák rendőrség is. Mivel sajnos Magyarországon is voltak Szlovákiával kapcsolatos elítélendő megnyilvánulások – és ezeket a magyar kormány a leghatározottabban el is ítélte -, szlovák részről megpróbálták egybemosni a mindkét országban előforduló szélsőséges jelenségeket. Ezeket azonban nem lehet egy napon említeni – mutatott rá Göncz Kinga.

Németh Zsolt bizottsági elnök, a Fidesz kül- és nemzetpolitikai felelőse kisebbfajta szenzációval szolgált: pártja nevében támogatásáról biztosította a kormány aktuális Szlovákia-politikáját. Óvott attól, hogy a magyarellenes kilengésekért az egész szlovák népet tegyék felelőssé, másrészt viszont hangsúlyozta Robert Fico szlovák miniszterelnök felelősségét. Hiszen Fico vette be kormányába Ján Slota – mint mondta – fasisztoid pártját. (Németh már korábban is hasonló jelzővel illette e szervezetet, amit Pozsonyban igencsak rossz néven vettek tőle.) Németh különösen nehezményezte Fico azon szavait, melyek szerint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felelős a helyzet kiéleződéséért, és ennek kapcsán Németh Duray Miklóst idézte, aki azt mondta: olyan ez, mintha a náci koncentrációs táborokért valaki az európai zsidóságot hibáztatná.

A Fidesz-politikus – bár, mint mondtuk, támogatásáról biztosította a kormányt – azért az MSZP-nek szemére vetette, hogy annakidején, Kovács László elnöksége alatt, segítette Fico pártját a szocinternbe való bejutásban.

Ebben azonban ellent mondott neki Hárs Gábor szocialista képviselő, fenntartva azt az álláspontot, amely szerint helyes volt a Fico-párt elődszervezetének nyújtott MSZP-s támogatás. Hárs egyetértett azzal, hogy a szlovákiai magyarverések és a magyarországi szlovák-ellenes transzparensek közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, de azért azt hangsúlyozta, hogy nagyobb erővel lehetne fellépni ez utóbbiak ellen is, akár a fellépést akadályozó törvények megváltoztatásával.

Az MSZP-s Kozma József elmondta: pártja elnöksége levélben fejtette ki a Fico-párt elnökségének, mi várható el ilyen helyzetben egy európai kormányerőtől.

Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás felidézte: mielőtt beléptünk volna az EU-ba, Brüsszelben figyelmeztettek bennünket, hogy az unió nem csupán gazdasági társulás, hanem az értékek közössége is. Most, hogy kívánjuk Brüsszel Szlovákiával kapcsolatos fokozott szerepvállalását, akár emlékeztethetnénk is erre az elvre az uniós politikusokat.

Eörsi ellenezte a magyar és a szlovák szélsőséges jelenségek egybemosását, arra utalva, hogy nálunk nemhogy a kormányban, de még a parlamentben sincs olyan párt, amely más népek elleni gyűlöletre alapozná ideológiáját. A liberális politikus cáfolta Fico azon szavait, melyekkel a szlovák miniszterelnök csillapítani próbálta a Slota nyilatozatai miatti magyar felháborodást. Fico szerint ezek csak szavak – idézte Eörsi -, rámutatva, hogy a szavak tettekké válnak, ahogy ez a szlovákiai magyarverések kapcsán is bebizonyosult.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialisa alelnöke, a Szlovákiában történtek ellenére derűlátásának adott hangot, amire – mint mondta – a magyar kormány és a civil szervezetek higgadt, ám határozott fellépése és Németh Zsolt kormánypolitikát támogató nyilatkozata ad okot.

Zárszavában Göncz Kinga is meglepőnek nevezte a pártok ilyenfokú egyetértését és ennek megőrzésére szólított fel.

csillag

Szükségesnek tartja a gyűlöletbeszéd büntetendővé tételét a Magyar Szocialista Párt jogi és közigazgatási tagozata. Ján Slota szavai a hatályos magyar Büntető Törvénykönyv szerint nem minősülnek bűncselekménynek, de még csak szabálysértésnek sem – szögezi le a tagozat közleménye.

Kepecs Ferenc

Keretes cikkek

Magyarverés Romániában

A korábbi többszörös magyar bajnok kerékpáros, Nagy II. Zoltán közölte az MTI-vel hétfőn, hogy őt és társát bántalmazták Romániában a hétvégén. Előbb lökdösték a sportolókat, majd több ütéssel a földre küldték és megrugdosták őket. Eközben Nagy II. Zoltán szemüvege eltört, míg társának a kerékpárját rongálták meg szándékosan. A tagbaszakadt verőlegények magyarokat gyalázó fenyegetéssel távoztak a helyszínről.

Semjén Adrián

Tom Lantos közvetít

“Bill Clinton volt elnök és alelnöke, Al Gore egykor az Egyesült Államokban személyesen álltak az afro-amerikaiak templomainak gyújtogatói ellen kibontakozó mozgalom élére és Szlovákiában is a kormány feladata, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon” – jelentette ki hétfőn Pozsonyban Tom Lantos. Az Egyesült Államok képviselőházának magyar származású tagja Ján Kubis külügyminiszterrel tárgyalt a magyarellenes incidensek és az idegengyűlölet megfékezéséről. Lantos hétfőn este, lapzártánk után Budapesten Gyurcsány Ferenccel tárgyalt.

Semjén Adrián

“Suhancok állnak az incidensek mögött”

Nem a tudatos magyarellenesség szándékával cselekvő szélsőséges csoportok, hanem elsősorban suhancok állnak a szlovákiai magyar kisebbséget célzó incidensek mögött – jelentette ki hétfőn a szlovák belügyminiszter. “Ezt több tény, így a bűncselekmények elkövetőinek életkora, valamint a logisztikai baklövéseket bizonyító körülmények bizonyítják” – állította Robert Kalinák. Másodszor is megakadályozta Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, hogy a szlovák parlament hat pártja közös nyilatkozatban törjön pálcát a kisebbségek elleni szélsőséges atrocitások fölött. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) tagjai nem hűségesek Szlovákiához – jelentette ki a pozsonyi kormánykoalíció vezető pártja, a Smer alelnöke, Boris Zala. Az MKP elfogultan tájékoztatja Magyarországot a szlovákiai helyzetről – mondta Zala A politika belülről (V politike) című televíziós műsorban vasárnap este.

Semjén Adrián

Comments are closed.