Forrás: Híradó

Az izraeli miniszterelnök a gyanú szerint, amikor még kereskedelmi miniszter volt “nem helyénvaló” politikai kinevezéseket hajtott végre

Büntetőjogi vizsgálat megindítását javasolta Izrael főszámvevője Ehud Olmert miniszterelnök ellen azzal gyanúval, hogy még kereskedelmi miniszterként “nem helyénvaló” politikai kinevezéseket hajtott végre.

Az izraeli televízió 10-es csatornájának hírei szerint Micha Kindenstrauss főszámvevő vasárnap juttatta el indítványát Menahem Mazuz főügyésznek, akinek jogában áll elrendelni a vizsgálatot, vagy elutasítani az erre irányuló kérést. A főszámvevő négy olyan kinevezést kifogásol, amelyeket Olmert 2004-ben kereskedelmi miniszterként hagyott jóvá.

A Likud párt négy tisztviselőjéről van szó, ők a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó állami hatósághoz kerültek. (Olmert akkor még a Likud tagja volt, de az elsők között lépett ki a pártból és csatlakozott az Ariel Saron akkori miniszterelnök által létrehozott Kadimához.)

A főszámvevő hivatala nem volt hajlandó kommentálni a sajtóértesülést, és a főügyészség sem nyilatkozott. A miniszterelnöki hivatal viszont közölte, hogy Ehud Olmert az előírásoknak megfelelően járt el a kinevezések során. Hasonló vád miatt – ugyancsak a főszámvevő kezdeményezésére – már vizsgálat indult Cahi Hanegbi (Kadima), a parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke ellen.

Hanegbit korrupcióval, csalással, bizalommal való visszaéléssel és hamis esküvel gyanúsítják. A terhére rótt bűncselekményeket állítólag 1999 és 2003 között követte el, amikor a környezetvédelmi minisztériumot irányította. Hosszú pályafutása során Olmertet többször gyanúsították meg korrupcióval, ám soha nem ítélték el. A végzettségét tekintve jogász Olmert mindig tagadta, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.