Forrás: Híradó

A Nobel-díjas író átvehette az Ernst Reuter érmet

Berlin városának legmagasabb rangú kitüntetésében az Ernst Reuter- díjban részesült hétfő délután Kertész Imre, Nobel-díjas, világhírű magyar író.

Az emlékérmet Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere adta át a Berlinben élő magyar írónak a városháza impozáns épületében. Méltatásában Wowereit hangsúlyozta: a berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánta elismerni Kertész Imre életművét, amelyre a megbékélés és a párbeszéd hirdetése nyomta rá bélyegét, különös tekintettel arra, hogy az író Auschwitz és Buchenwald túlélőjeként Berlinben alkotott.

A szociáldemokrata polgármester “nagy európainak és nagy berlininek” nevezte Kertész Imrét, méltatva mindazt, amit az író a demokratikus Európáért, az emberiességért és a diktatúrák ellen, a szabadságért tett. Rendkívül meleg szavakkal méltatta az író Sorstalanság című könyvét, amely – mint fogalmazott – történelmi ábrázolásával kimondhatatlan segítséget nyújt a fiatalabb generáció számára az akkor történtek megértéséhez.

Wowereit utalt arra, hogy nem utolsó sorban a magyar szellemi élet kiválóságai, köztük Konrád György és Kertész Imre készítették elő a rendszerváltást, ami a berlini fal leomlásához és Németország újraegyesítéséhez is vezetett. Kijelentette: Berlin és Németország soha nem felejti el ezt a magyaroknak. A polgármester köszönetet mondott Kertész Imrének mindazért, amit a német fővárosban letelepedve, a világra nyitott, toleráns és a szabadság elveihez ragaszkodó Berlin hírnevének erősítéséért tett.

Kertész Imre az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat jelent számára ez a kitüntetés. Utalva Wowereit polgármester szavaira, hangsúlyozta, hogy berlini tartózkodásával, illetve a kitüntetéssel életútjában egy kör zárult le számára.

Elmondta, hogy rendkívüli módon megszerette Berlint, a város nyitottságát, liberális világnézetet és az általa sugárzott hatalmas energiát. Utalt arra, hogy sok magyar író telepedett le a német fővárosban abban a reményben, hogy Berlinen keresztül jut tovább. Kiemelte a német főváros szerepét egyfajta összekötő kapocsként a Kelet és a Nyugat kulturális élete, irodalma között.

Az író elmondta, hogy jelenleg legújabb könyvének, a K.dosszié című önéletrajzi regénynek a bemutatásán dolgozik. A könyvet Magyarországon már kiadták, s Németországban szeptember 22-én fog megjelenni. A Berlin első kormányzó polgármesteréről elnevezett Ernst Reuter-emlékérmet 1954 óta adományozza a szenátus olyan hazai és külföldi személyiségeknek, akik Berlin érdekében kimagaslót alkottak.

Ernst Reuter Berlin egyik legtekintélyesebb háború utáni, szociáldemokrata politikusa volt. 1947-ben Berlin főpolgármesterévé választották, azonban az akkori szovjet vétó megakadályozta, hogy elfoglalja hivatalát, így azt csak 1949-től, a főváros kettészakítása után tudta betölteni. 1948 szeptemberében a német parlament, a Reichstag romjai előtt több mint háromszázezer német polgár előtt mondta el “történelmi” beszédét, amelyben felszólította a világ országait: ne engedjék Berlin feláldozását.

Az Ernst Reuter díj eddigi kitüntetettjei között volt mások mellett a világhírű olasz karmester, Claudio Abbado, aki – Herbert von Karajan örökébe lépve – 1989 és 2002 között vezényelte a világhírű Berlini Filharmonikusokat.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.