Forrás: Origo

Párttársai állami hivatalba történt kinevezése miatt indítana büntetőeljárást Ehud Olmert izraeli miniszterelnök ellen az ország főszámvevője. A gyanú szerint Olmert „nem helyénvalóan” cselekedett, amikor 2004-ben – még kereskedelmi miniszterként – egy állami hatósághoz nevezte ki akkori pártja, a Likud négy tisztviselőjét

Büntetőjogi vizsgálat indítását javasolta Ehud Olmert miniszterelnök ellen Izrael főszámvevője azzal gyanúval, hogy Olmert még kereskedelmi miniszterként „nem helyénvaló” politikai kinevezéseket hagyott jóvá. Az izraeli televízió 10-es csatornájának hírei szerint Micha Kindenstrauss főszámvevő vasárnap juttatta el indítványát Menahem Mazuz főügyésznek, aki döjthet egy ilyen vizsgálat megindításáról.

A főszámvevő összesen négy 2004-es kinevezést kifogásol. A Likud párt négy tisztviselőjéről van szó, akik a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó állami hatósághoz kerültek. (Olmert akkor még a Likud tagja volt, de az elsők között lépett ki a pártból és csatlakozott az Ariel Saron akkori miniszterelnök által létrehozott Kadimához.) A főszámvevő hivatala nem volt hajlandó kommentálni a sajtóértesülést, és a főügyészség sem nyilatkozott. A miniszterelnöki hivatal viszont közölte, hogy Ehud Olmert az előírásoknak megfelelően járt el a kinevezések során.

Hasonló vád miatt – ugyancsak a főszámvevő kezdeményezésére – már vizsgálat indult Cahi Hanegbi (Kadima), a parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke ellen. Hanegbit korrupcióval, csalással, bizalommal való visszaéléssel és hamis esküvel gyanúsítják. A terhére rótt bűncselekményeket állítólag 1999 és 2003 között követte el, amikor a környezetvédelmi minisztériumot irányította.

Hosszú pályafutása során Olmertet többször gyanúsították meg korrupcióval, ám soha nem ítélték el. A végzettségét tekintve jogász Olmert mindig tagadta, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el.

(MTI)

Comments are closed.