Forrás: NOL

Kofi Annan ENSZ-főtitkár arra emlékeztetett az iráni fővárosban, hogy a holokauszt tagadhatatlan történelmi tény

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. szeptember 4.

Ahmadinezsad és Annan: szívélyes kézfogás a kameráknak, atomügyben kemény elutasítás a tárgyalásokon Kép: REUTERS – Morteza Nikoubazl Kudarcot vallott Kofi Annan ENSZ-főtitkár teheráni látogatása. Annan az egyre elkerülhetetlenebbnek tűnő szankciók bevezetése előtt kísérletet tett, hogy Iránt jobb belátásra térítse. Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök, immáron sokadszor, az ENSZ-vezető tudomására adta: Teherán nem hajlandó leállítani urándúsítását, amelyet a Nyugat a tiltott atomfegyverkezés részének tart.

Irán ugyanakkor biztosította Annant, hogy továbbra is kész a tárgyalásokra. Az ENSZ-főtitkár teheráni útja nem a végső állomás, Javier Solana, az EU fő kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja a héten még tárgyalássorozaton kezd alkudozni Ali Laridzsanival, Irán nukleáris ügyekben főtárgyalójával.

Ahmadinezsad elnök támogatást ígért a libanoni, 1701-es ENSZ-határozat megvalósításához. Ám Teheránban semmit sem mondtak a határozat egyik kulcseleméről, a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányok leállításáról. Annan sajtóértekezletén megerősítette: Iránt a térség meghatározó politikai tényezőjének tekinti.

A holokausztot tagadó teheráni állásponttal szembeszegülve Kofi Annan Teheránban leszögezte, a holokauszt “szomorú és letagadhatatlan” történelmi tény. Az iráni fővárosban kormánysegédlettel holokauszttagadó nemzetközi konferenciát szerveznek.

Mohammed Khatemi, volt iráni elnök 1979, az iszlamista fordulat óta a legmagasabb rangú iráni politikus, aki amerikai beutazási engedélyt kapott. Illinois államban sok ezer iszlám aktivista előtt mondott beszédében kirohant az USA “agresszív és gyarmatosító” politikája ellen, amely ösztönzi a terrorizmust. Khatemi az USA-ban előadásokat tart, a többi között a Harvard Egyetemen is.

Az USA rakétavédelmi rendszere egy kaliforniai támaszpontról felbocsátott elhárítórakétával megsemmisített egy Alaszkából indított célpontrakétát. Észak-Korea ezt a biztonsága elleni támadásnak ítélte. Az év elején Phenjan bejelentette, atomfegyvere van. Júliusban pedig tucatnyi rakétakísérletet hajtott végre, a többi között (sikertelenül) kilőtt egy, elvben az Egyesült Államok területét elérni képes rakétát. Augusztusban pedig a nyugati ellenőrző rendszerek atomfegyver-kísérletekre utaló mozgásokat és eseményeket figyeltek meg Észak-Korea területén.

Adam Jahje Gadahn, egy iszlám hitre áttért amerikai az al-Kaida egyik propagandavideóján Allah hitére való áttérésre szólította fel az USA polgárait. Az al-Kaidát Irakban újabb veszteség érte, a hatóságok elfogták Hamed asz-Szuaidit, a terrorszervezet második emberét. Egyik elődjét, a “nyakazó” az-Zarkavit egy amerikai bomba ölte meg néhány hónapja.

Comments are closed.