Forrás: Népszava

Erősen ingadoztak a múlt héten a kőolaj és a belőle készült késztermékek – benzin, gázolaj – világpiaci jegyzésárai. A korábbi hordónkénti 75 dollár körüli szintről 70 dollár közelébe mérséklődött az árszint, mind az Észak-Amerikában referencia fajtának tekintett West Texas Intermediate, mind az európai piacokon mértékadó típusnak számító Brent esetében. Mi több a West Texas ára rövi időre a hordónkénti 70 dolláros ársáv alá is esett. Az árak lemorzsolódása – elemzők szerint – elsősorban annak volt betudható, hogy csökkent valamelyest a kereskedőket nyugtalanító katonai, illetve politikai konfliktusok – az izraeli-libanoni összetűzés, valamint nigériai és venezuelai kitermelő helyeket érintő belvillongások – intenzitása. Emellett áremelkedést visszafogó tényező volt az is, hogy a vártnál magasabb szinten stabilizálódtak az észak-amerikai stratégiai készletek.

A hét utolsó kereskedési napján viszont ismét elindultak felfelé az árak, miután nem csökkentek az iráni atomprogram körüli aggodalmak. Ezt azonban némileg ellensúlyozta az a hír, hogy az előrejelzettnél kisebb termeléskiesésre lehet számítani a BP olajtársaság alaszkai kitermelési bázisain. Estére 1 dollárt meghaladó mértékben csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban is annak köszönhetően, hogy az ENSZ egyelőre nem léptet életbe szankciókat Iránnal szemben.

A külpiaci kőolaj és olajtermékárak alakulása a hazai üzemanyagárakat is meghatározza. (Ezenfelül a magyarországi árakat a forint-dollár árfolyam-ingadozás is erősen befolyásolja.) Szakértői előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban a benzin esetében ármérséklődésre lehet számítani. Ez elsősorban szezonális okokkal magyarázható, ugyanis végetért a nyári autózási főszezon. A gázolajnál viszont kisebb árnövekedéssel kell kalkulálni, mivel megkezdődött a fő szállítási idény, és megindultak az őszi mezőgazdasági munkálatok. Így a jelentősen megugró kereslet miatt a világpiaci nyersolaj árak esetleges csökkenése ellenére sem valószinű, hogy a közeljövőben olcsóbb lesz a gázolaj.

Népszava-információ

Comments are closed.