Forrás: Népszava

Az iráni elnök tárgyalni kíván az ország nukleáris programjáról, de nem áll szándékában felfüggeszteni az urándúsítást a reménybeli tárgyalások előtt – közölte Kofi Annan ENSZ-főtitkár, miután vasárnap találkozott Mahmúd Ahmadinezsáddal. „Az (iráni) elnök biztosított arról, hogy Irán kész tárgyalni és megoldást találni a válságra”, de „megerősítette, hogy nem fogadja el a felfüggesztést a tárgyalások előtt” – mondta Annan az iráni külügyminiszterrel, Manusehr Mottakival közös teheráni sajtótájékoztatóján.

Irán az ENSZ augusztus 31-i határidejét és kilátásba helyezett szankcióit figyelmen kívül hagyva nem fagyasztotta be a nukleáris programot. Míg az Egyesült Államok pénteken jelezte, hogy megbeszéléseket kezdett európai országok kormányaival a határozatban említett szankciókról, az Európai Unió további tárgyalásokat szeretne és két hetet adott Teheránnak álláspontja tisztázására.

Kofi Annan kitért arra is, hogy Mahmúd Ahmadinezsád megerősítette „teljes támogatását az 1701-es számú (Libanonnal foglalkozó, ENSZ biztonsági tanácsi) határozat mellett”. A határozat elrendelte az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti ellenségeskedések beszüntetését és a Hezbollah lefegyverzését.

Az Európai Unió külügyminiszterei szombaton a finnországi Lappeenrantában megállapodtak: két hetet szánnak arra, hogy Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő „tisztázó jellegű tárgyalásokat” folytasson iráni atomügyi illetékesekkel az urándúsítás leállítására vonatkozó teheráni álláspontról.

Solana a jövő héten találkozik Ali Laridzsáni iráni főtárgyalóval, hogy tisztázni próbálják az európai javaslatcsomagra adott 21 oldalas iráni válasz még homályos pontjait. Miután a 25 EU-külügyminiszter a szombati informális találkozón megvitatta Irán kérdését, Dimitrij Rupel, a szlovén diplomácia vezetője bejelentette: „Két hetet adunk Solanának tisztázó tárgyalásaira.” Solana viszont azt mondta újságíróknak, hogy „nincs határidő, akármikor befejezhetjük. (…) A következő napokban kezdjük, és remélem, hogy igen rövid lesz, nincs szükségünk sok találkozóra”. Más EU-miniszterek közlése szerint az unió spanyol megbízottja szeptember 15-én számol be nekik Brüsszelben, és addig semmilyen lépést sem tesznek Iránnal szemben.

MTI-információ

Comments are closed.