Forrás: Népszava

Az al-Kaida terrorszervezet alvezére, Ajman al-Zavahiri felszólította az amerikaiakat, térjenek át a muzulmán hitre. Zavahiri példaként pozitív említette az amerikai állampolgárságú, s a felvételen ugyancsak megjelent Adam Gadahnt, akit a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI régóta keres. Az illető áttért muzulmán hitre, s a hatóságok már régóta tudták róla, hogy az al-Kaida tagja lett.

Gadahn időközben felvette az Azzam nevet. „Azzam barátunk megpróbálja amerikai honfitársait a sötétségből a fényre vezetni” – mondta az al-Kaida alvezére hozzátéve, hogy „az amerikaiaknak, s legfőképpen a Nyugaton élőknek meg kell fogadniuk Azzam tanácsait. A nem muzulmánoknak le kell térniük a rossz útról, máskülönben szenvedni fognak”.

Zavahiri rendszeresen videoüzenetekben fordul a nyilvánossághoz. Július végén, az izraeli-libanoni konfliktus kapcsán újfajjta terrorcselekményekkel fenyegetőzött.

Már az amerikai védelmi minisztérium sem tekint túlzott derűlátással Irak jövőjének elébe. Egy jelentés szerint ugyanis „minden feltétel adott ahhoz”, hogy polgárháborúba sodródjék az ország. Szakértőkre hivatkozva azonban úgy látják, még van esély arra, hogy elkerüljék a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezését – derül ki a Kongresszusnak írott jelentésből. George W. Bush amerikai elnök múlt csütörtökön úgy nyilatkozott: bár az ország biztonsági helyzete rossz, Irakban nincs polgárháború. Ezért ismét elutasította az amerikai csapatok idő előtti hazahívását. Augusztusban egyébként a korábbi hónapok átlagához képest negyedével csökkent az erőszakos halálesetek száma.

Elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki részlegének második számú vezetőjét az arab ország biztonsági szervei – jelentette be vasárnap Muaffak ar-Rubai, az iraki kormány nemzetbiztonsági tanácsadója a bagdadi televízióban. Beszámolója szerint Hámed Dzsuma Fárisz asz-Szuaidit június közepén Baakúba környékén tartóztatták le, nem messze attól a helytől, ahol Abu Musza az-Zarkávi, az al-Kaida iraki parancsnoka életét vesztette – közölte a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Biztonsági források szerint Szuaidi, vagy mozgalmi nevén Abu Humám, illetve Abu Rana irányította azt a merényletet, amelynek során a többségében szunniták lakta Szamarrában februárban felrobbantottak egy síita mecsetet. Az akció heves tüntetéseket váltott ki a Bagdadtól 125 kilométerre északra lévő városban.

Népszava-információ

Keretes cikkek

Letartóztatások Londonban

A brit rendőrség tizennégy személyt vett őrizetbe egy terrorellenes razzia keretében. Feltételezések szerint terrorcselekmények előkészítésében vettek részt – közölte a Scotland Yard. A razzia állítólag nem állt összefüggésben a repülőgépekkel szembeni, tervezett merénylettel, illetve a tavaly júliusi, Londonnal szembeni terrorakciókkal, amelyben 52 személy vesztette életét. A BBC szerint a rendőrség razziájára még péntek este került sor, amikor egy kínai éttermet vizsgáltak át a brit fővárosban.

Rónay Tamás

Comments are closed.