Forrás: Magyar Hírlap

Demszky Gábor kormánypárti főpolgármester-jelölt a Combinókról, a BKV-ról és az ellenfeleiről

Megvárja a BKV-nál folyó vizsgálat végét Demszky Gábor, csak utána dönt Aba Botond elmozdításáról. A közlekedési céget is átszervezné, csak a járatok üzemeltetése maradna a BKV-nál. A megszorítások a fejlesztéseket nem, csak a működést érintenék.

A főpolgármester-jelöltekkel és a pártok budapesti listavezetőivel külön-külön vitázna a főváros tizenhat éve hivatalban lévő első embere (fotó: Hegedűs Márta)

Hétfőtől ismét egész nap járnak a Nagykörúton a Combino villamosok. Bár a BKV körüli vizsgálatok még tartanak, úgy tűnik, nem kerülhető el a felelősségre vonás. Ön szerint ki hibázott?

– Nem tudunk tiszta képet alkotni. A felügyelőbizottság után a BKV is feltett kérdéseket a vizsgálatot végző műegyetemi szakembereknek, és a vizsgálat akkor teljes, ha nem marad megválaszolatlan kérdés. Tudom, önöket az foglalkoztatja leginkább, él-e a bizalom Aba Botond iránt. A válaszom ugyanaz, mint eddig: megrendült benne a bizalmam.

A felügyelőbizottság azt is firtatja, milyen külső nyomás sürgette a beruházást. Miért kellett idő előtt üzembe állítani a Combinókat?

– Két éve napra pontosan tudjuk, mikortól járnak az új villamosok. A BKV-nak ennyi ideje volt felkészülni a fogadásukra. Nem volt szükség sürgetésre. Ezt a Fidesz is tudja, de hát kampány van. Ha a villamosok nem indultak volna el, akkor az lett volna a baj. Máskor azt kifogásolják, miért nem mennek gyorsabban a beruházások.

Nem a 2006-os év korai, hanem az olyan szerelvényindítás, amely után sorra jönnek elő a hibák. Ennek is van felelőse, nem?

– A Siemens alvállalkozói nem birkóztak meg a feladattal, és a BKV, már ennek ismeretében, felelőtlen ígéreteket tett, és az üzemzavarok napvilágra kerülése után sem jelezte, hogy baj van. A BKV vezetése nem járt el a tőle elvárható gondossággal. Ha egy ilyen folyamatot nem képes kezelni, mi lesz a 4-es metróval?

Készül már az előterjesztés a közgyűlésnek Aba leváltásáról?

– A vizsgálat tart. Elbocsátani egy vezetőt csak akkor lehet, ha bizonyítható, hogy személyesen ő mulasztott. Általános felelőssége szerintem így is van az általa vezetett cég beruházásáért. Jól vette volna ki magát, ha Aba felajánlja a lemondását. Indoklás nélkül is vissza lehetne hívni, de erről a pártok döntenek. Egyelőre csak az SZDSZ-ről tudom kijelenteni, hogy a kérdésben egyetért velem.

Az MSZP-vel már egyeztetett Aba Botond sorsáról?

– Igen, és nem érzek egységes álláspontot a részükről. Van, aki egyetért velem, és van, aki adna neki még egy esélyt. Helyesebbnek tartanám, ha a tulajdonosi bizottság döntene a BKV mindenkori vezetőjéről. A közgyűlés ehhez túl átpolitizált.

Említette a 4-es metrót. Része a konvergenciaprogramnak?

– Nem kell, hogy az legyen. A kormány szeretné, ha a metrót nem az Európai Beruházási Bank hiteléből, hanem uniós forrásból lehetne finanszírozni. Mi ennek nem állunk mindenáron ellen, ha a beruházás nem csúszik, és lesz pénz a többi, a kormányprogramban szereplő fejlesztésre is. Folyamatosan egyeztetünk a Pénzügyminisztériummal és Bajnai Gordon fejlesztési biztossal. Megnyugtató lesz az eredmény, jól jár az állam, a főváros, és további fejlesztésekre is jut pénz.

Ezek szerint Budapesten nem lesznek megszorítások?

– Ezt nem ígérhetem meg. De nem fejlesztésekre, hanem működésre jut majd kevesebb a következő két évben. Szerencsére Gyurcsány Ferenc a BKV stabilizációjára húsz-harminc milliárd forintot ígért az SZDSZ-frakciónak. Ha ez megvalósul, a BKV talpon marad.

Nem is kell átalakítani a céget?

– Dehogynem. A liberálisoknak ebben határozott az álláspontjuk, ezt szerintem az MSZP is támogatni fogja. Dancs Gábor dolgozta ki egy beruházásokért és közlekedésszervezésért felelős új társaság létrehozásának programját. A BKV-nál a járatok üzemeltetése maradna.

A fővárosiak mit érzékelnek majd a megszorításokból?

– Főképp intézményeket alakítunk át. Csökkenteni kell a kiadásokat, ezek nem népszerű ügyek. Tudom, mivel jár egy iskola-összevonás, de nem lenne tisztességes, ha erről nem beszélnék a választások előtt.

Kisebb önkormányzatot tervez, kevés főpolgármester-helyettessel?

– Három helyettest szeretnék a jelenlegi hat helyett.

Mely pártok delegálnák őket?

– Egy szabad demokrata és két szocialista helyettesem lehet.

Kiválasztotta már a jelölteket?

– Erről korai beszélni. Az MSZP majd dönt a saját jelöltjeiről.

Nem ajánl posztot a másik oldalnak, ahogy Tarlós István?

– Tarlós is tudja, a helyettesekről a közgyűlés dönt. Ajánlata nem az MSZP-nek, hanem a párt szavazóbázisának szól. Átlátszó politikai játék.

Az ön Podmaniczky-programja kevés propagandisztikus elemet tartalmaz. Ehhez képest egy hete az MSZP-s Molnár Gyula olimpiát is ígért. Ez a realitás?

– Támogatom a budapesti olimpiát. Pályázunk 2016-ra. Reálisnak azt tartom, hogy a 2016-os pályázat megalapoz egy 2020-as sikert. De ha mindennek csak annyi eredménye lesz, mint az elmaradt Expónak volt, Budapest akkor is jól jár.

Mennyibe kerül főpolgármester-jelölti kampánya?

– Nem tudom. Az SZDSZ és az MSZP külön-külön finanszírozza saját korteskedését, csak a főpolgármesterit adják össze közösen.

Drága korteskedés lesz?

– Semmiképp.

Ha a szocialisták is fizetnek, bele is szólnak a kampányba?

– Természetesen, az ő jelöltjük is vagyok. Minden héten egyeztetünk.

Az MSZP-s Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ-es Kovács Pisti is részt vesz a választási hadjáratban?

– Kovács Pisti szereplése egyelőre legyen titok. Nagyon szeretjük őt.

És Gyurcsány Ferencet?

– Vele is kitűnő a kapcsolatom, több közös megjelenésünk lesz.

Milyen a kapcsolata a szomszédsággal? A Liberálisok Háza mellett húzta fel sátrát a MIÉP.

– Csak bejelentési kötelezettségük van. Szóltak, aztán felállították a sátrukat, és augusztus huszadikai beszédem közben le is zsidóztak. Büszkén vállalom, mindenkinek zsidó vagyok, aki antiszemita. Sajnos ez a színvonaluk. Oda járnak pálinkázni és zsidózni. Nem a jelöltjüket, Zsinka Lászlót tartom ezért felelősnek, hanem a MIÉP-et, amely bátorítja az ilyen viselkedést.

Ha már Zsinkát említi, mit gondol a főpolgármester-jelöltekről?

– Nem feladatom őket értékelni. Egyetlen esélyes kihívóm van, mögé odaállt a Fidesz: Tarlós István.

Vita lesz önök között?

– Két vitára is készen állok. Remélem, módom lesz a főpolgármester-jelöltek mellett a listavezetőkkel is vitázni.

Egy elemzésben azt írják, csak orrhosszal vezet Tarlós előtt, és az MDF-es Katona Kálmán lehet a mérleg nyelve.

– Más felmérések szerint pedig jelentős az előnyöm. Nem mondhatjuk, hogy a verseny eldőlt, minden szocialista és liberális választónak el kell menni szavazni. Lehet, hogy most haragszanak a kormánypártokra a megszorítások miatt, de kérdés, akarják-e Tarlóst és a Fideszt a város élén. Az igazi kampány most kezdődik: a választók értékelik a programokat és a személyiségeket, a stílust, a habitust, a nyelvtudást. Nem biztos, hogy a konzervatív szavazóknak annyira vonzó az a hangnem, amelyet az óbudai testületi ülésről készült, “szemüvegleverős” felvételen hallhattunk.

Mi a helyzet a szeptemberben megüresedő főépítészi poszttal?

– Vegyesek az érzelmeim, Schneller Istvánnal tizenhat éve dolgozom együtt. Igazi kvalitás, olyan urbanista értékrenddel, amellyel ritkán találkozni.

Ne keressünk összefüggést amögött, hogy az SZDSZ-lista első tíz helyén több építész van?

– Olyan munkatársakat választottam, akik érzékenyek az urbanisztika iránt. Z. Halmágyi Juditról és Bojár Iván Andrásról is elmondható, hogy városban gondolkodnak, nem pusztán épületben. Schneller Istvánnal úgy egyeztem meg, hogy marad a fővárosnál tanácsadóként, vagy külön projektet bízok rá. Szükség van rá, ő gyakran töltötte be a fék szerepét.

És ki lesz az új fék?

– Egyelőre ideiglenes főépítész kell, aztán pályázaton válasszuk ki a legmegfelelőbbet. A főépítész a főjegyző mellett a legfontosabb köztisztviselő. Továbbra sem felhőkarcolókban és bevásárlóközpontokban gondolkodom. Szeretném, ha az óbudai Gázgyár rekonstrukciója vagy a Budapest szíve program emblematikus nyoma lenne a kornak. Hogy a modernizáció híveinek is legyen miért Budapestre jönniük.

Pályakép

A rendszerváltás előtt ellenzéki tevékenységéről ismert, ötvennégy éves Demszky Gábor eredetileg jogásznak tanult. 1972-ben politikai szervezkedésért egy évre kizárták az ELTE jogi karáról. Budapestet taxisofőrként ismerte meg igazán, majd a hetvenes évek végén a Világosság című folyóirat munkatársa. Az SZDSZ alapítójaként került be a parlamentbe. 1990 óta Budapest főpolgármestere, háromszor választották újra.

Munkácsy Márton

Comments are closed.