Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. szeptember 1.

Akár tíz évig is eltarthat a Dél-Libanonra ledobott és fel nem robbant izraeli fürtös bombák felkutatása és hatástalanítása – vélekedett pénteken egy aknamentesítő csoport vezetője, aki Genfben nyilatkozott újságíróknak.

“Egy újabb évtizedig tart, míg eltávolítjuk a fel nem robbant fürtösbomba-tölteteket a dél-libanoni falvak romjai közül” – mondta Simon Conway, a LandMine Action igazgatója. A tanácsadó csoport ezeknek a fegyvereknek a nemzetközi betiltását szorgalmazza.

Az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között egy hónapon át tartó, augusztus 14-én véget ért harcokat megelőzően még az 1978-as és az 1982-es izraeli behatolás után hátramaradt lövedékek hatástalanításán dolgoztak Libanonban az aknamentesítők – mutatott rá a LandMine Action.

Az ilyen fegyverek még évekkel egy fegyveres konfliktus után is szednek áldozatokat a civil lakosság – főként a gyerekek – körében – tette hozzá Conway.

Az ENSZ becslése szerint mintegy százezer, fürtösbombából származó fel nem robbant töltet maradhatott hátra, s ezeknek 90 százalékát a libanoni konfliktus utolsó 72 órájában dobták le.

Az izraeli hadsereg pénteken tájékoztatta az ENSZ libanoni békefenntartó erőit arról, hogy a dél-libanoni területeken, ahová további külföldi csapatokat várnak, hol lehetnek fel nem robbant bombák vagy más fel nem robbant szerkezetek lehetnek. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet előző nap felhívást intézett Izraelhez, követelve a ledobott fürtösbombák becsapódási helyeinek térképét.

(MTI/Reuters)

Comments are closed.