Forrás: MNO

Az idén már hat városban zajlik a Zsidó Nyári Fesztivál

2006. augusztus 26. (14. oldal)

Metz Katalin

Zsidó utazás. Utazás a sokszínű zsidó kultúrában mottóval, a kontinens harminc országával egy időben ünneplik az európai zsidó kultúra napját jövő vasárnap Budapesten és Baján. A rendezvények sora szeptember 2-án este a Budai zsidó emlékek című barangolással indul. Másnap a résztvevők sétát tesznek Pest történelmi zsidónegyedében. A Szimpla Kertmoziban irodalmi estet tartanak, majd Groó Diána Urlicht című filmjét vetítik. Baján a város épített zsidó emlékeit és temetőjét keresik fel az érdeklődők, de lesz klezmerkoncert és zsidó süteményekből, kóser borokból álló kóstoló is. (MTI)

Kilencedik alkalommal rendezik meg a vasárnaptól szeptember 3-ig tartó Zsidó Nyári Fesztivált. Budapesten kívül Kiskunhalas, Vác, Karcag, Nagykőrös és Szeged is csatlakozik a rendezvényhez.

A Dohány utcai zsinagóga a fesztivál központi helyszíne, ám a megnyitót előző este a Rumbach utcai zsinagógában tartják. A koncerten Vivaldi Juditha Triumphans című oratóriuma csendül fel. A fesztiválon idén is fontos szerepet kap a klezmer. Fellép a Budapest Klezmer Band és Roby Lakatos.

A program hivatalosan a könyvnapokkal egy időben kezdődik meg az Erzsébet téri Gödör Klubban, író-olvasó találkozókkal, könyvstandokkal. Ugyancsak a nyitónapon tartják a tradicionális nemzetközi kántorkoncertet a Dohány utcai zsinagógában, míg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sabbathsong Klezmer Band, a New Orleans Klubban pedig a Gólem Színház lép fel kabaréműsorával. A Dohány utcai zsinagógában csendül föl jövő héten Saint Saëns Sámson és Delila című operája. Mendelssohn e-moll hegedűversenyét jövő kedden Vadim Gluzman adja elő.

Az Urániában a Jiddish Színház a Lola Blau című darabot adja elő. Szenthelyi Miklós hegedűművész művészbarátaival ad hangversenyt, bemutatják a Szomorú vasárnap című zenés játékot, a La Serena című koncerten pedig Kovács Adél színművész, Horgas Eszter fuvolaművész, valamint Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György lép föl. Havanna Gila címmel klezmerdalokat ad elő Bíró Eszter, Somló Tamás, Gerendás Péter és László Boldizsár, a Cotton Club Band kíséretével.

A Zeneakadémián a Fellegini Klezmer Gipsy lép fel, a Budapesti Operettszínház pedig Indig Ottó A torontói menyasszony című darabjának Menyasszonytánc című változatát adja elő. A Belvárosi Színházban Gólem, avagy a bálványok tündöklése és bukása? címmel mutatnak be táncjátékot, az Európa-hajón meg a WIZO zsidó nőszervezet rendez bált. A filmnapokon az Utazás Jeruzsálembe, az Ogyessza! Ogyessza! és az Élj, és légy azzá című filmet vetítik az Örökmozgó Filmmúzeumban. A Bálint Zsidó Közösségi Házban Fonó Róbert és Vajda Tamás fotókiállítását, a Rumbach utcai zsinagógában pedig a Mózes könyvei című installációt látogathatják az érdeklődők.

Comments are closed.