Forrás: HETEK

Egy fegyveres palesztin férfi tört be csütörtök délután a tel avivi brit nagykövetség parkolójába, menedékjogot kérve. Az izraeli rendőrség végül őrizetbe vette hat órás huzavona után, miközben azzal fenyegetőzött, hogy lelövi magát.

Injaz a követségen – játékpisztollyal

akarta főbe lőni magátAz izraeli 10-es csatorna beszámolt arról, hogy Nadim Injaz, egy palesztin férfi, akit – állítása szerint – Izrael, és saját népe is eltaszított, mivel információkat szolgáltatott a zsidó államnak, nem éles fegyverrel, hanem egy játék pisztollyal fenyegette a hatóságokat, hogy lelövi magát.

A rendőrség teljes fegyverzetben, csőre töltött pisztolyokkal árasztotta el a brit követség kerítéssel körbevett parkját, viszont nem dördült el egy lövés sem. A brit külügyi iroda szóvivője Londonból megerősítette a férfi őrizetbe vételét. Injaz, miután átmászott a parkoló kerítésén, telefonon élő kapcsolatba lépett a 2-es csatornával, és így fenyegetőzött öngyilkossággal, amennyiben menedékkérelmét elutasítják. „Ismerjük ezt a személyt. A brit nagykövetségen keresztül kér menedéket … és fegyvere van” mondta Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő az eset kezdetekor.

Izraeli riporterek szerint Injaz kapcsolatba lépett velük néhány nappal a nagykövetségi akció előtt, figyelmeztetve őket, hogy „rendkívüli eseményre” készül. Végül kiderítették róla, hogy egy olyan palesztin, aki rövid ideig az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat informátoraként tevékenykedett. Illegálisan tartózkodott a zsidó államban, és a rendőrség jelentése szerint nemrég kérelmet nyújtott be egy izraeli bírósághoz, hogy tartózkodási engedélyt kapjon, éppen erre a rövid tevékenységre hivatkozva.

Izraeli biztonsági emberek a követség előtt”Kérelmet nyújtottam be a bírósághoz, és minden hatósághoz. Senki sem akar segíteni nekem” mondta a 2-es csatornával folytatott telefonos „interjúban”, ahol a riporter a nevén szólította a férfit. Injaz szerint az izraeli hatóságok felszólították, hogy menjen vissza a nyugati partra, de a palesztinok viszont megfenyegették, hogy kollaboránsként halál vár rá, ha visszaköltözik. Ezt csak úgy úszhatná meg, ha öngyilkos merényletet követne el izraeliek ellen.

A férfi elmondta a 2-es csatornának, hogy miután elutasították a tartózkodásiengedély-kérelmét, és saját népe megfenyegette, úgy érezte, hogy egyetlen lehetősége, ha Nagy Britanniától kér segítséget. „Mit tehetnék? Kövessek el öngyilkos merényletet, és öljek zsidókat? Így hát beugrottam a követség parkolójába. Ha fenyegetett zsidó lennék Berlinben, visszaküldenének Németországba?” Az izraeli média szerint Injaz találkozni akart a brit nagykövettel, és aztán azt szerette volna, ha kiviszik a reptérre, és felültetik egy Angliába tartó járatra.

Hetek/Reuters

Comments are closed.