Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. szeptember 2.

Bassár el-Aszad szíriai elnök megígérte tegnap Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, hogy Damaszkusz közreműködik a Biztonsági Tanács 1701-es, az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti ellenségeskedés lezárását eredményező határozatának érvényre juttatásában. Annan igyekezett rávenni vendéglátóját: akadályozza meg, hogy a Hezbollah szíriai területekről jusson fegyverekhez. Annan arra is kérte Aszadot, hogy befolyásával élve vegye rá a Hezbollahot: engedje szabadon azt a két izraeli katonát, akiket a síita szervezet július 12-én foglyul ejtett. Izrael emiatt támadta meg a Hezbollahot, és kezdte meg a Libanon elleni légicsapásokat – írta az MTI.

Kivonult az izraeli hadsereg a Hezbollah elleni háborúban elfoglalt dél-libanoni területek feléről – jelentette pénteki számában a Haarec című izraeli napilap. Ám a kivonulás ellenére még mindig izraeli katonák ezrei vannak bevetésben Dél-Libanonban. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök jelezte, hogy az izraeli csapatok teljes kivonása csak akkor lehetséges, ha már kielégítő mértékben lesz jelen Dél-Libanonban az ENSZ megerősített békefenntartó missziója, az UNIFIL.

Az izraeli hadsereg tájékoztatta az UNIFIL-t azokról a területekről, ahová bombákat dobtak le, illetve ahol lehetnek más, fel nem robbant szerkezetek. Az átadott térkép kizárólag Dél-Libanonra vonatkozik – arra a térségre, ahová további külföldi békefenntartókat várnak.

Comments are closed.