Forrás: Magyar Hírlap

“Irán sohasem fog engedni a külső nyomásnak…”

Tegnap lejárt egy újabb határidő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa adott Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére. Washington megkezdte az egyeztetést európai szövetségeseivel arról, hogy milyen szankciókat vezessenek be Teherán ellen.

“Irán sohasem fog engedni a külső nyomásnak, nem fogadja el jogainak csorbítását” – jelentette ki több ezer ember előtt Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök tegnap, amikor lejárt a határidő, amelyet az ENSZ BT adott Teheránnak urándúsító tevékenységének felfüggesztésére. Az iráni vezetők már korábban hangsúlyozták, hogy inkább eltűrik a gazdasági szankciókat, semmint felfüggesszék nukleáris programjukat, amely a nyugati hatalmak szerint atombomba előállítására irányul.

Az Egyesült Államok nyilvánosan egyelőre még nem beszélt arról, hogy milyen szankciókkal sújthatják Teheránt. Amerikai és európai diplomaták azonban azt sugallták, hogy az első lépcsőben megtiltanák, hogy Iránnak olyan anyagokat adjanak el, amelyek kötődnek a nukleáris energiához, zárlat alá vennék az ország külföldi javait, és megtiltanák azoknak az iráni illetékeseknek a külföldi utazásait, akik részesei az atomprogram fejlesztésének.

A The New York Times úgy tudja, ha ezek az intézkedések is hatástalanok maradnának, megtiltanák az Iránba irányuló kereskedelmi célú repüléseket, és a Világbank sem adhatna hiteleket a perzsa országnak.

Auschwitzi bizonyíték Ahmedinedzsad elnöknek

Auschwitzi látogatásra hívta Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnököt Noah Flug, a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke. Az iráni elnök legutóbb Angela Merkel kancellárnak írott levelében bizonygatta, hogy a holokausztot a szövetségesek találták ki Németország megszégyenítésére. Flug azt reméli, hogy a holokauszt-túlélők tanúvallomásait hallgatva csökkenni fog az iráni elnök zsidók iránti gyűlölete. (mti) Gyors lépésekre valószínűleg nem lehet számítani a szankciók kérdésében, mivel a BT két állandó, vétójoggal rendelkező tagja, Oroszország és Kína ezt nem támogatja. A Bush-kormányzat ezért azt fontolgatja, hogy a BT-n kívül keres szövetségeseket, akikkel közösen szankciókat alkalmaz Irán ellen. A The Washington Times című lapban azonban Thomas McInerney, az amerikai légierő egy nyugalmazott tábornoka már konkrét javaslatokkal is előállt az Irán elleni légitámadásra. Megítélése szerint a támadást egy gyors, egy-két napos bombázássorozattal kellene kezdeni, amely megsemmisítené az iráni légvédelmet és mintegy negyven nukleáris célpontot. Az egykori vadászpilóta bírálta a Bush-kormányzatot, amiért a tárgyalásos rendezés útját járja szerinte világos elképzelések nélkül.

MH

Comments are closed.