Forrás: Híradó

Számos újdonság és a régi közkedvelt műsorok várják a nézőket ősztől is a Magyar Televízió kettes csatornáján – Interjú Kósa Somogyi Györggyel

Hagyomány és modernség – ez egyszerre lesz jelen 2006 őszétől a Magyar Televízió kettes csatornáján – mondta Dr. Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Az m2 szeptember 11-étől este fél nyolctól sugározza majd az MTV Híradóját, ahogyan az a társcsatornán, az m1-en sokan megszokták. Ugyancsak jó hagyományt őrizve itt kerül majd képernyőre az Esti mese, benne sok sikeres magyar rajzfilmsorozat. Közben számos újdonsággal jelentkezik az m2. A korábbinál is nagyobb teret és hangsúlyt kapnak például a magyar és külföldi dokumentumfilmek, tovább olyan műsorok, amelyek azt szolgálják, hogy a nézők jól informált polgárokként igazodjanak el a világban. A tudástársadalom korában az m2 például az újmédium, az internet világának értékes tudásbázisából is feldolgoz sok fontos és közérdekű témát. Azért is érdemes lesz ide kapcsolni, hogy láthassunk olyan filmtörténeti jelentőségű mozikat és rendezői portrékat, amelyeket ilyen bő kínálatban egyetlen más csatorna sem mutat be. Az m2 mostanára határozott arculatot alakított ki. Megfelel az MTV jelmondatának: értéket közvetít, ezzel pedig a nézőket szolgálja.

Kósa Somogyi György az m2 műsorigazgatója válaszolt szerkesztőségünk kérdéseire a csatorna őszi változásairól.

Milyen célkitűzésekkel vág neki az m2 az ősznek?

Csatornánk továbbra is a hasznos tudás, a népszerű ismeretterjesztés, a kultúra, művészet csatornája szeretne lenni.Ez a lehető legkomolyabb célunk. Ennek minél sikeresebb megvalósításán keresztül természetesen nézőink számának növelése a kitűzött feladatunk.Nem látványos, kampányprogramok, máról holnapra a semmibe hulló szenzáció tálalás vezérel minket.Az m2 az igazi értékek bemutatását vállalja következetesen. Nézőinket az igényes produkciók sugárzásával kívánjuk szolgálni.

Hogyan próbálja meg megszólítani a fiatalokat az m2? Milyen új műsorokkal jelentkeznek?

A fiatalok számára egy egészen új és korszerű műsor jelentkezik a hét hat napján: a Klikkerek. Napi 25 perc, este fél 7-kor azoknak a fiataloknak, akik amúgy is a képernyők, azaz a tévé és a számítógép előtt töltik idejük jelentős részét. A műsorral arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy legyen szó tévéről vagy számítógépről, internetről – ezek a kommunikációs eszközök és lehetőségek nem csupán az információk közötti villámgyors száguldást teszik lehetővé, a felszínes, ideig-óráig tartó tudást építik, hanem alkalmasak az elmélyült ismeretszerzésre, sőt, a valódi összefüggések felismerésére is. Mindehhez a műsorkészítői próbálnak olyan formavilágot is teremteni, ami jelenleg még ismeretlen a hazai televíziózás világában, de alapvetően épít az internetes, web-es kultúra mára kialakult vizuális nyelvére.

Az Esti mese ezentúl állandó időpontban jelentkezik, viszont rövidebb műsoridőben?

A nemzeti közszolgálati televízió két csatornával rendelkezik. Az m2 ennek értelemében szoros műsor strukturális kapcsolatot tart természetes “testvércsatornájával” az m1-gyel. Az m1 változásai ezért az m2-re is hatással vannak. Ősztől a Híradó műsorhelye az m1-n és az m2-n is megváltozik.Ez az oka annak, hogy az Esti mese korábbra kerül, és sajnos valóban rövidebb. Viszont a kínálat kárpótolja a gyerekeket, hiszen a Vízipók a csodapók, a Mekk mester, a Nagy ho-ho-ho horgász, vagyis a legnépszerűbb mese-sorozatokat láthatják minden nap.

Mit tudhatunk meg a Válaszd a tudást tartalmáról, milyen témákkal foglalkoznak majd?

A Válaszd a tudást! című műsor, amely jó ideje meghatározó eleme a csatorna műsorkínálatának, ebben az évadban egy alcímet kapott: Mentés másként. Mindenki, aki ült már a számítógép monitorja előtt ismeri ezt a kifejezést, amely ebben az esetben jelképes értelmet is kap: az eddig a televíziózásban, az ismeretterjesztésben felhalmozott tudást másként, a mai nézők igényeihez, szokásaihoz jobban igazodó módon próbáljuk átadni. Gyorsabb, a nézők (és a műsorkészítők) asszociációira, már meglévő tudására építő, remélhetőleg pergő, szórakoztató, elgondolkodtató, a rácsodálkozás élményével is szolgáló műsort készítünk. Nehéz lenne meghatározni, hogy milyen témákkal foglalkozik ez a napi 120 perces műsorfolyam, de hadd mondjunk egy példát: a szerkesztők úgy tesztelték az új elképzelést, hogy mindenki egy adott fogalomból indult ki, és azt vizsgálták, hogy 16 lépésben ki hová jut. A kiindulópont az autóklíma volt, és a 16. lépésben volt, aki eljutott az emberiség kipusztulásáig, “nincs remény” gondolatáig, míg egy másik szerkesztőnél Escher lenyűgöző képei jelentették a végpontot.

Folytatódik-e az egész napos parlamenti közvetítés hagyománya?

Igen hétfőn délután, kedden egész nap, néha szerdán is, az ülések beosztásától függően.

Miről és kiknek szólnak majd az új, délutáni tanácsadó műsorok?

A koradélutáni műsorok főleg a munkaképes lakosság érdeklődését célozzák. Pályakezdők, munkalehetőségek, szakképzések, informatika iránt érdeklődőknek szeretnénk tájékozódási pontokat, fogódzókat kínálni.

Maradnak-e a csatorna kedvelt bemondói, számíthatunk-e új arcokra?

Az őszi struktúrában az m2-n is bemondó nélküli csatornává válik. Nem volt könnyű döntés, de a korszerű televíziózás bebizonyította már, hogy szükség esetén az informatika eszközeivel ez a munkakör helyettesíthető. Az m1-en megszerzett tapasztalatokat is figyelembe véve döntött így az MTV vezetése.

A határon túl élők nagyon szeretik a csatornát. Nekik milyen újdonságokkal szolgál az új műsorstruktúra?

Kárpát Expressz! Hírek – határok nélkül. Régi és mai történetek. Üzlet és közélet, művészet, kultúra, szórakozás. Információk gyorsan, pontosan, megbízhatóan. A Kárpát Expressz előtt nem lezárulnak, hanem felemelkednek a sorompók! Indul a hét minden napján reggel fél 6 előtt 5 perccel. Aki lemarad, délelőtt 11-kor az m2-n még ismételhet.Átjáró, A hét négy napján harangszó előtt félórával. Közlekedés és közeledés a kárpát-medencei népek, népcsoportok között. Arcok és harcok a többség és kisebbség Szigettengerében. Hazai és határon túli médiaműhelyek riportjai, dokumentumfilmjei a mindennapok valóságáról. Van Átjáró korok, eszmék és emberek között. Kedd és a hétvége kivételével minden nap az m2-es csatornán.

Közönségcsalogató kasszasikerekre vagy igényes, művészfilmekre számíthatunk inkább a csatorna új műsorán?

Filmidő:Ősztől hétköznap esténként 20.30as kezdettel folytatódik az m2 csatornáján a Filmidő sáv mely részben hazai, részben külföldi gyártású egyórás dokumentumfilmeknek ad helyet.

Hétfő esténként az 56-os emlékév keretében a témához kapcsolódó magyar dokumetumfilmeket mutatunk be.

A tudományos élet kedvelői számára a kedd este tartogat érdekességeket, melyben szó lesz a hidegháborús évekre jellemző féktelen versengésről, a Hold meghódításról és a Teller féle Szuperbomba történetéről, / Verseny a Holdért, Verseny a szuperbombáért / a korszak tudományos vitáiról és aktuális ökológia problémákról is. Ebben a sávban mutatjuk be Stephen Hawking , az Idő rövid története c. könyv szerzőjének, mai napig vitatott fekete lyukakkal kapcsolatos elméletét is, Hawking és az Univerzum címmel.

Szerda esténként a Zsidónegyed sorozatunkban, külön kiemelendő a Csendesfilmet, melynek rendezője El Eini Sonja. Meghatóan szép, ugyanakkor megrázó film egy zsidó öregasszonyról, aki többszörösen kirekesztett a világból. A tematikus sorozatot olyan egyedi, személyes sorsokat bemutató dokumentumfilmek sora követi mint a Mámó,a Csigavár és a Modern Rómeo. A karácsony közeledtével József Attila költészetének tisztelegve mutatjuk be a IV részes Eszmélet c. dokumetumfilm sorozatot. A verseket Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és Simon Péter szavalják.

A filmművészet kedvelői számára csütörtök esténként, szeptember 7-i kezdettel indítjuk el Scorsese személyes filmtörténeti sorozatát, Itáliai utazásom címmel. A négyrészes sorozatban a világhírű rendező pályáját meghatározó művészekről, alkotásokról mesél. Ezt követően olyan neves rendezőkkel készült portréfilmek kerülnek palettára mint Fellini, Rossellini, Abbas Kiarostami és Stanley Kubrick. Végül, a Milyen filmeket csináljunk Hollywoodban című dokumentumfilm az amerikai filmgyártás jelenlegi helyzetébe nyújt betekintést, melyet decemberben sugárzunk.

A péntek esti dokumentumfilm válogatás a történelemé, ezúttal a XX.század történelmét eleveníti fel. A berlini fal leomlásának körülményeit fejtegető háromrészes sorozatot követően szó lesz Sztálin diktatúrájáról, Hitler rettegett tábornokairól, cinkosairól, amerikai üzleti kapcsolatairól, majd egykori rendezőjéről Leni Riefenstahlról. A rendezőnő kuriózumként nyilvántartott késői alkotásai az Álmom Afrikáról és a Mélytengeri hangulatok c. filmjei szintén ebben a sávban kerülnek bemutatásra december hónapban.

Hogyan készül az m2 az ünnepekre, kiemelt eseményekre?

Magyar Dráma Napja – 2006. szept. 21. Ebből az alkalomból adjuk Örkény István : Macskajáték c. tragikomédiáját. Ez a dráma többféle változatban megvan a Magyar Televíziónak. Mi a felejthetetlen Pesti Színházi felvételt választottuk Sulyok Mária és Bulla Elma főszereplésével. A közvetítés különlegessége, hogy a szünetben olyan riportot adunk le, amely a felvétellel egyidőben született, de soha nem került sugárzásra eddig. (Ez legyen meglepetés!)- Október 6. Aradi vértanúkra emlékezünk.- Október 23. – napi események közvetítése, ill. az Ökomenikus Istentisztelt sugárzása délelőtt.Hétfő esténként az 56-os emlékév keretében a témához kapcsolódó magyar dokumetumfilmeket mutatunk be.A szeptember 4-én induló 56-os sorozat filmjei közül néhány kiemelkedően fontos alkotás :Akit a vihar felkapott – kétrészes Dudás József portré, a Forradalmi Bizottmány elnökéről.Az én 56-om – a film készítője Dékány István 1956 októberében 16 éves gimnazista. Mintegy véletlenül sodródik az események sűrűjébe, s kap egy év felfüggesztett börtönbüntetést és harminchárom év másodrendű állampolgárságot.Levelek Rákosihoz – Móczán Péter filmje A filmben bemutatott levelek segítségével a ma embere átfogóbb képet kaphat az ötvenes évek társadalmának egészét átható és befolyásoló politika arculatáról, a hatalom mechanizmusáról, a hatalom és állampolgár viszonyáról.Nagyapák és forradalmak -Hegedűs András volt magyar miniszterelnököt még a mai napig felelősségre vonják az 50-es években játszott politikai szerepe miatt. Ő volt az, aki 1956-ban aláírta a szovjet csapatok bevonulását hivatalosan megengedő dokumentumot. A filmben Ausztráliában élő unokája, Péter hazalátogat, hogy találkozzon nagyapjával és szemtől szembe tegye fel neki azokat a kérdéseket, amelyek már kisgyermekként is izgatták őt és foglalkoztatták az egész családot.Mérei Anna 32 sor című filmje A film az 1956-os forradalom két hősének Bali Sándornak és Vásárhelyi Miklósnak börtönéveit mutatja be dokumentumok és a családtagok visszaemlékezései alapján.Három sajátgyártású filmet /Titkolt örökség, A Marek fiúk, Soprontól Vancouverbe / is bemutatunk, melyet először láthatnak képernyőn a Magyar Televízió nézői. Szinte valamennyi filmben közös, hogy a nagyapák, fiaik, ill. unokáig, azaz a családok sorsán keresztül mutatja be 56-os eseményeket és következményeit- November 4. – Gyásznap – megemlékezés- Karácsony pl. dec. 24-én színházi közvetítést adunk a Madách Színházból felvételről. Müller Péter-Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi: Isten pénze (musical)Dickens: Karácsonyi ének c. híres regényéből készült musicalt sztárszereposztásban láthatják a nézők karácsony este. (Huszti Péter, Szerednyei Béla, Dunai Tamás, Vikidál Gyula)

hirado.hu

Comments are closed.