Forrás: HETEK

1939. szeptember 1-én hajnalban a Wermacht páncélosai átgördültek az alig húsz éves német-lengyel határon. Ezzel kezdetét vette a II. világháború, amelynek hat évvel későbbi végén 57 millió halottat gyászolt a világ. Valóban csak katonai és geopolitikai célok generálták a feszültséget, vagy történt valami más is?

A Wehrmacht átlépte a lengyel határtMa már a történészek többsége egyet ért abban (ez ritka dolog), hogy a II. világháború abban az értelemben nem volt hagyományos, hogy a korábbiakkal szemben sokkal erőteljesebben jellemeztek ideológiai célok. Ezek alapja a náci fajelmélet volt. Ez vulgárisan kifejtve arról szólt, hogy az uralkodásra termett, kultúra teremtő nemzetek (nem tekintettek ám sokat annak) számára élettérre van szükség. Ennek megteremtését a náci Németország a keleti területeken, Lengyelországban, de elsősorban a Szovjetunió nyugati részén képzelte el.

Emellett a náci ideológia kifejtette a tiszta nemzet, a tiszta vér ideológiáját is, amelynek lényeges eleme volt, az árja faj felemelése (ma pozitív diszkriminációnak mondanák) mellett az alsóbbrendűnek ítélt fajok elnyomását, akár kipusztítását is. Ez utóbbi kategóriába illeszkedtek a szlávok, a romák és elsősorban a zsidók (a németekkel szövetséges magyarok is a faji táblázat alsó felében voltak elhelyezve).

A háború kitörését követően a német hadsereg és a vele együtt és tőle függetlenül is működő SS csapatok hozzáláttak a cél megvalósításához. Elsősorban a Harmadik Birodalom és a hozzácsatolt területek Judenfrei-é tétele volt a feladatuk. A zsidók megbélyegzése, gettókba illetve külön negyedekbe zárása, deportálása, majd az európai zsidóság teljes megsemmisítésére tett kísérlet ezért történt. Lucy Dawidowicz könyvet is írt erről “Háború a zsidók ellen” címmel.

Bizonyos, a holokausztot kutató történészek arra a következtetésre jutottak, hogy nem véletlen, hogy a lengyel, ukrán, fehérorosz, balti és orosz területeken (és Magyarországot is idesorolhatjuk) gyilkolták meg a legnagyobb arányban a zsidókat (Hollandia az a nyugati ország, amelyik erősíti a szabályt). Ezek a térségek voltak a majdani német élettér részei. Hiszen már a háború alatt nagy számú német telepes érkezett ezekbe a térségekbe.

Amikor a háború menete megfordult (1942 vége) Hitler és stábja felismerte, hogy a geopolitikai céljait nem fogja elérni. Mindent meg tettek azonban, hogy a háború ideológia (és ennek nagyon nagy súlya volt politikájukban) célkitűzései megvalósuljanak. Ennek tulajdonítható, hogy a deportáló vonatok nagyon gyakran előnyt élvezte a frontokra katonákat, fegyvereket és hadianyagot szállító szerelvényekkel szemben.

Szeptember elseje a világháború kitörésének évfordulója. De ne feledjük, hogy azon az 1939-i napon az ideológiai háború nem elkezdődött, csak erőteljesebben és brutálisabban folytatódott. És ebben a második háborúban majdnem győztek a nácik.

Comments are closed.