Forrás: Magyar Hírlap

Zene

Befejezéséhez közeledik az idei Zsidó Nyári Fesztivál, de az előttünk álló három nap még több izgalmas programot tartogat a kelet-közép-európai zsidó kultúra, a klasszikus zene és a populárisabb zenei műfajok iránt érdeklődőknek.

A Dohány utcai zsinagógában vasárnap este hét órakor kezdődik a világszerte elismert szoprán, Lukács Gyöngyi operagálája, amelyen közreműködnek a Magyar Állami Operaház magánénekesei – González Mónika, Balatoni Éva, Bándi János és Kálmándi Mihály -, valamint az operaházi zenekar, Török Géza vezényletével. Vasárnap délután és este az Operettszínházban újra játsszák a fél éve bemutatott Menyasszonytánc című klezmer musicalt, amelynek zenéjét a Budapest Klezmer Band vezetője és állandó komponistája, Jávori Ferenc (Fegya) szerezte. Az erdélyi román-magyar-zsidó környezetben játszódó darabot Indig Ottó színművéből Kállai István és Böhm György írta, az előadást Béres Attila rendezte.

Különleges koncertnek ad otthont hétfőn este az Uránia Nemzeti Filmszínház: a Havanna Gila című esten négy énekes szólista, Bíró Eszter, Gerendás Péter, Somló Tamás és a Cotton Club Singers frontembere, László Boldizsár, valamint a fúvósokkal kiegészített Cotton Club Band lép fel. Ez a csapat kifejezetten a Zsidó Nyári Fesztiválra szerveződött, és a kelet-európai klezmer dallamait jellegzetes kubai ritmusokkal, a Buena Vista Social Club produkcióira jellemző harmóniákkal ötvözi.

Érdekesnek ígérkeznek a fesztivál utolsó napjainak “off-programjai” is. Szombat este nyolctól, a Batthyány térről induló Európa hajón rendezik a WIZO Hungary jótékonysági bálját, többek között a Pannónia Klezmer Band és a Madarak házibuli-zenekar közreműködésével. Vasárnap délután jótékonysági kántorkoncert lesz a karcagi zsinagógában; a kiskunhalasi zsinagógában egész nap kulturális programok várják az érdeklődőket, a nagykőrösi zsinagógában Horgas Eszter, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György, míg Vácon a Klezmer R”s Band és az Anavim Klezmer Band koncertezik.

A Zsidó Nyári Fesztivál utolsó

napjainak programja

Bővebb infó: www.jewishfestival.hu

Retkes Attila

Comments are closed.