Forrás: HETEK

Izraelben élő holokauszttúlélők részt kívánnak venni a decemberre tervezett teheráni holokausztkonferencián azzal a szándékkal, hogy a résztvevőket első kézből tájékoztathassák az ott átélt gyötrelmeikről. Tennék ezt mindazért, mert az iráni kormány már több ízben kétségbe vonta a népirtás megtörténtét.

Noah Flug, a holokauszttúlélők szövetségének vezetője az iráni elnöknek írt levelében azt javasolta Ahmadinedzsádnak, hogy látogassa meg az auschwitzi emlékhelyet, jelentette az izraeli Jediot Achronot.

“Ott, a helyszínen megmutatnánk, hogyan működött a nácik megsemmisítő gépezete, mely több mint egy millió ember életét kioltotta, zsidókét és nem zsidókét egyaránt.” – írja Flug levelében. “Kérdésünk: Ön hogy-hogy nem tudja, mi történt? Vagy talán nem akarja tudni, hogy mi történt?”

Ahmadinedzsád kijelentései, miszerint a holokauszt csak “mese” illetve hogy a zsidó államot helyezzék át Európába, világszerte heves indulatokat váltottak ki az elmúlt évben. Korábbi jelentések szerint Irán a már kétszer elhalasztott konferenciát decemberben kívánja megtartani.

Ezen a konferencián többek között az európai antiszemitizmus okait illetve a holokauszt és cionizmus közötti összefüggéseket kívánják megvitatni. Megfigyelők azonban úgy vélik, hogy a holokausztkonferencia kutatók és iszlámkutatók mellett német neonácikat is Teheránba fog vonzani.

Spiegel online/asc/dpa

Comments are closed.