Forrás: Emih

Odalépni a királyhoz

A zsidó hagyományban Elul hava, a Nagyünnepeket megelőző hónap (idén augusztus 25-től), a felkészülés időszaka. Ebben a hónapban tartunk leltárt mindarról, ami az elmúlt évben történt. Számba vesszük tetteinket és cselekedeteinket, és átgondoljuk hogyan tudnánk a jövő évben jobbá és erősebbé válni…

 

M.M.Schneerson rebbe

A zsidó hagyományban ez a hónap nemcsak a mi felkészülésünk ideje. Isten is segít nekünk a visszatalálásban. Egy közismert anekdota szerint a Nagyünnepek, a “félelmetes napok” idején Isten a Trónján ül, és a hozzá való bejutás a hétköznapi szokások, öltözet és viselkedés levetését szükségelteti. Mint ahogyan nem lehet utcai-hétköznapi öltözetben a király elé járulni, hasonló módon nem lehet Ros Hasáná, vagy Jom Kipur napján a zsinagógában Isten elé járulni anélkül, hogy meg nem változtatnák mindennapi érzelemvilágunkat.

Nem így Elul idején. Elul hétköznapjaiban Isten (a “király”) kijön a mezőre. Hétköznapi ember ruháját ölti fel, és minden különösebb felkészülés nélkül odafordulhatunk hozzá. A “szemébe nézhetünk” és arra kérhetjük, vigyen minket magával a palotába a Nagyünnepek idejére.

Elul időszaka a “közvetlen, személyes Isten” időszaka. Nincs más dolgunk, mint hogy odaforduljunk, és arra kérjük “Atyánk, Istenünk, hallgass meg bennünket!”. Nincs más dolgunk, mint odafordulni, de ezt az egyet meg kell tennünk, ezt nem fogja más megtenni helyettünk…

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt időszakban “odafordultak” és adományaikkal segítették alapítványunk munkáját. Állami támogatásban nem részesülünk, de a magyar zsidóság közvetlen támogatásában annál inkább. A támogatásnak egyre több formája lehetséges már: 1%, szakképzési támogatás, közvetlen adomány. Mindezek nagyon fontosak a számunkra.

Köszönjük nektek! Reméljük a jövőben is számíthatunk rátok!

 

Oberlander Báruch rabbi és Köves Slomó rabbi

Comments are closed.