Forrás: Inforádió

Betűméret +

A cseh-német és a francia-német megbékélési nyilatkozatok mintájára közös szlovák-magyar nyilatkozattal szeretné véglegesen lezárni a szlovák-magyar ellentéteket Dusan Caplovic szlovák kormányfő-helyettes, a legerősebb kormánypárt az Irány-Szociáldemokrácia alelnöke.

“Meg kell békélnünk a történelemmel egy közös nyilatkozatban, amely lerombolná a múltban köztünk keletkezett összes falat” – jelentette ki Caplovic.

“Eljött az ideje annak, hogy itt a Duna mellett is a két parlament kiadjon egy ilyen nyilatkozatot, hogy magunk mögött hagyhassuk a múltat és a jövőbe tekinthessünk” – szögezte le Caplovic.

Megjegyezte: szükségesnek tartja, hogy a két ország kormányfői, parlamenti elnökei és államfői sürgősen találkozzanak és megbeszéljék a problémákat.

Német-lengyel ellentét

Berlinben az államelnök visszautasította azt a varsói vádat, hogy Németország – úgymond – megpróbálja felülírni történelmét. Horst Köhler alaptalannak nevezte az a varsói állítást, amely szerint a szülőföldjükről elüldözött németek sorsát idéző berlini kiállítás nyitánya lenne a történelem elferdítésének.

Varsóban ismételten bírálták a németek elűzését bemutató kiállítást, amely állítólag egyenlőségjelet tesz a németeket ért sorscsapás és a holokauszt közé. Ezért a varsói kormány haladéktalanul visszakövetelt Lengyelországból kikölcsönzött kiállítási tárgyakat, ennek azonban a szervezők nem tettek eleget.

Comments are closed.