Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. augusztus 31.

B-2-es lopakodó bombázókkal kell megelőző csapást mérni Iránra – az amerikai légierő egy nyugalmazott tábornoka konkrét javaslatokkal állt elő egy perzsa állam elleni légitámadás részleteit illetően a The Washington Timesban.

Thomas McInerney nyugalmazott altábornagy az egyik legismertebb személy, aki amerikai légi csapásokat szorgalmaz Irán ellen.

Szerinte a támadást egy gyors, egy-kétnapos bombázássorozattal kellene kezdeni, amely megsemmisítené az iráni légvédelmet, a fontos katonai létesítményeket, továbbá mintegy negyven nukleáris célpontot. Utóbbiak között található egy orosz építésű reaktor, valamint egy urándúsító üzem.

A szakember azt írta, ezt az első támadási hullámot B-2-es lopakodó bombázókkal, manőverező robotrepülőgépekkel, valamint vadászgépekkel célszerű végrehajtani.

A nyugalmazott tábornok magából kikelve bírálta azt a következtetést, hogy mivel a Pentagon friss értesülése szerint Irán még legalább öt-nyolc évre van az atombomba megalkotásától, a Bush-kormányt nem sürgeti az idő a megelőző csapás ügyében.

McInerney hangsúlyozta: az ilyen közlések, függetlenül attól, hogy Iránnak még öt vagy tíz évig nem lehet atomfegyvere, azzal fenyegetnek, ráérősség fogja jellemezni a katonai tervezést. Az egykori vadászpilóta bírálta a Bush-kormányt, amiért a külügyminisztérium tárgyalásos rendezési útját járja, szerinte világos elképzelések nélkül.

A The Washington Times korábban már közölte: Izrael tervei között szerepel, hogy megnövelt hatótávolságú F-15-ös és F-16-os vadászgépekkel hajtanának végre légi csapásokat Irán ellen. Az újság arról is írt, hogy az amerikai védelmi minisztériumban az iráni célpontok listáját frissítik.

A The Washington Times szerint azok a hadügyi források, amelyek a jelzett öt-nyolc éves periódusról beszéltek, figyelmeztettek, nem szabad szem elől téveszteni Teherán szándékait. Az iráni vezetés arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb atombombához jusson – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a Közel-Keleten Irán rendelkezik a legnagyobb ballisztikusrakéta-állománnyal.

(forrás: MTI)

Comments are closed.