Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. szeptember 1.

A Bejrút déli részén lerombolt épületek törmelékeit szállítják elKép: REUTERS – Mohamed Azakir Ha a Hezbollah átadná az elrabolt izraeli katonákat a libanoni kormánynak, tárgyalni lehetne a fogolycseréről – írja a Haarec című izraeli lap.

Bármiféle tárgyalás csak a libanoni kormánnyal lehetséges, azzal is csak közvetítőkön keresztül, és nem a Hezbollah gerillacsoporttal – mondta a lapnak névtelenül nyilatkozó forrás.

Az izraeli álláspontot Kofi Annan ENSZ-főtitkár tudomására hozták. Izrael eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a két katonáját előfeltételek nélkül szabadon kell engedni, az ENSZ BT 1701-es határozatának megfelelően.

Izrael – az ENSZ-főtitkár kívánságának eleget téve – megkezdi a kivonulást Dél-Libanonból, ha a 15 ezresre tervezett nemzetközi békefenntartó erő (Unifil-2) egyharmada a helyszinre érkezik, üzente Simon Perez izraeli miniszterelnök-helyettes a missziót vezető Olaszország kormányfőjének, Romano Prodinak.

Németország a tervezett 1200-nál több katonát küldhet Libanonba, az Unifil-2 békefenntartó misszió megerősítésére, nyilatkozta tegnap FranzJosef Jung védelmi miniszter. Az eddig szóba került haditengerészeti kontingens mellett légierőt is küldenének. Nem zárta ki, hogy a békefenntartás folyamatában fegyveres összecsapásokra is sor kerülhet. (Németország katonai szereplése minden, Izraellel kapcsolatos misszióban a történelmi múlt miatt roppant kényes)

Több milliárd dollárra rúgnak Libanonban az izraeli hadsereg és a síita Hezbollah szervezet közötti konfliktus által okozott károk – állította az ország miniszterelnöke, Fuád Szinjóra tegnap Stockholmban, az ország megsegítésére szervezett adományozói értekezleten. A világból mintegy hatvan kormány és segélyszervezet képviselői gyűltek össze a svéd fővárosban, hogy megtegyék felajánlásaikat a háború dúlta Libanon újjáépítésének támogatására. Izrael, amely hasonló nagyságrendű, milliárd dolláros károkat szenvedett a Hezbollah rakétatámadásaitól, eddig nem kapott és nem kért nemzetközi segítséget a károk helyreállításához.

Libanonnak az Európai Unió 42 millió, az értekezlet házigazdája, Svédország 16 millió, Olaszország 30 millió eurót ajánlott fel. A szervezők számítanak, az iszlám, arab szolidaritásra is, tetemes hozzájárulásokat remélnek az olajgazdag arab országoktól.

A határidő lejárt, Irán tovább dúsít

A határidő ma nulla órakor lejárt: Iránnak abba kellett volna hagynia az urándúsítást. Mivel ez nem történt meg, az ENSZ BT elvben gazdasági-pénzügyi korlátozásokat rendelhet el Teherán ellen, ám gyors lépésekre nem lehet számítani. A BT öt vétójogú tagja továbbra is megosztott, Moszkva és Peking a többször meghosszabbított határidő lejárta ellenére is tovább tárgyalna Iránnal. A hasonlóan tárgyaláspárti Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője tegnap meg is állapodott az iráni főtárgyalóval, Ali Laridzsanival, hogy a lejárt határidő ellenére folytatják a párbeszédet. Ahmadinezsad iráni elnök arrogánsnak nevezte a Nyugatot, amely „Irán békés atomprogramját akadályozza”. Teherán korábban is hangoztatta, hogy jogában áll uránt dúsítani, ezért nem szándékozik abbahagyni.

Comments are closed.