Forrás: HETEK

Izrael állítólag mégis hajlandó lenne a fogolycserére a Hezbollahhal, de csak akkor, ha a libanoni síita szervezet átadná a kezében lévő izraeli katonákat a bejrúti kormánynak – közölte nem hivatalosan egy jeruzsálemi forrás csütörtökön.

Ehud Olmert és Kofi Annan – megállapodtak

Bármiféle tárgyalás csak a libanoni kormánnyal lehetséges, azzal is csak közvetítőkön keresztül, és nem a Hezbollah gerillacsoporttal – mondta a névtelenül nyilatkozó forrás. A politikus közölte, hogy az izraeli álláspontot Kofi Annan ENSZ-főtitkár tudomására hozták szerdán, amikor Jeruzsálemben járt. Izrael eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a két katonáját minden előfeltétel nélkül szabadon kell engedni, az ENSZ BT 1701-es határozatának megfelelően.

A forrás hangsúlyozta, hogy a fogolycsere Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnöknek tett gesztus lenne, és semmiképp sem a Hezbollah győzelmének elismerése.A Hezbollah azt akarja, hogy Izrael engedjen szabadon több ezer bebörtönzött arabot. Izrael és Libanon nem áll diplomáciai kapcsolatban, azért az esetleges tárgyalásokhoz közvetítők kellenek.

(MTI/Reuters)

Comments are closed.