Forrás: NOL

Népszabadság * Czauner Péter * 2006. szeptember 1.

Rózsaszirom-válogatás egy bolgár rózsaolajüzemben. Lekvár is készíthető belőleKép: REUTERS – Stoyan Nenov A lekvárokon, kompótokon, főzelékeken túl más ehető hasznot is hajtanak az ismert dísznövények. A kertek, virágosládák lakói nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem az ételeket ízesítő, díszítő virágokat is nevelnek.

Az ehető virágok divatja napjainkban újra terjed. Az alkoholos és alkoholmentes koktélokat a papír és műanyag csecsebecséken kívül gyakran díszítik vagy ízesítik virággal, levéllel. A gyümölcsökből készülő lekvárokon, zseléken, szörpökön, szárítmányokon túl a zöldségfélék vagy egyes dísznövények leveleiből számos főzelék, saláta készülhet. A mediterrán konyhában a markáns ízű, illatú fűszernövények önálló díszként is az asztalra kerülhetnek. Ki lehet próbálni, hogy mennyire képes feldobni egy-egy étel ízét, ha a tálra tesznek egy-egy kisebb olyan leveles rozmaringszárat, amelyiket kandíroznak vagy vizes, cukros, lisztes masszába mártva hirtelen sütnek. Olvasóink többször is kérnek egzotikusnak tartott növényekből készíthető ételekről receptet.

Minél illatosabb egy ehető virág, annál erőteljesebb ízre is számíthatnak. Különösen igaz ez a rózsákra, úgyhogy a legillatosabb változatok virágait érdemes szedni. A sokhasznú rózsából lekvár is készíthető. A rózsalekvár Magyarországon különlegességnek számít, de a zsidó, arab, török, sőt az orosz gasztronómia is ismeri. Kelt és sült tészták tetejét szokták vele bekenni, hogy illatosak legyenek. Nyaranta hideg vízbe is keverik, s hűsítőként fogyasztják. A Szentkirályi ásványvíznek is van egy ilyen változata, télen pedig a teát ízesítik a rózsalekvárral. Rengeteg illatos rózsasziromra van szükség, hiszen másfél kilónyi lekvárhoz egy kiló szirom kell. Elkészítése során édes lekvárt kell készíteni valamilyen semleges ízű és illatú gyümölcsből, ilyen az alma. Egykilónyi gerezdekre vágott almát hét deci vízzel pépessé kell főzni. Ezután a leszűrt léhez kell félkilónyi szirmot szórni. Az alapos keverés után legalább kétórás áztatás következik. Ezt a levet ismét a főzőfazékba kell szűrni és 70 deka cukor hozzáadása után addig főzni, amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor egy citrom levét kell belecsavarni, s újabb félkilónyi rózsaszirmot hozzákeverni. Ezt követően a dermedésig kevergetni kell.

Aki ehető virágok nevelésével próbálkozik, csak olyanokat használjon, amelyek nem mérgezők, s amelyek bizonyosan nem szennyezettek rovar- vagy gyomirtó szerrel. Ezért virágárustól, kertészettől soha ne vásároljanak konyhai felhasználásra virágokat! Ajánlatos a legtöbb virág bibéjét és porzóit eltávolítani, ezek ugyanis esetenként rossz ízűek.

Bizonyos ehető virágok egyeseknél allergiás reakciót idézhetnek elő. Ezért is ajánlatos a családot és a vendégeket kellő körültekintéssel kínálni. Nem árt a fokozatosság sem, ugyanis az európai konyha nem használ étkezési virágot. A körömvirág és a borsos ízű sarkantyúka élénkvörös, narancs- és citromsárga színűvé változtatja a zöld salátákat. Terhesség alatt nem ajánlatos körömvirágot vagy kakukkfüvet enni. A mezei árvácska, rózsa vagy illatos ibolya szirmaival különlegesen zamatosítja és látványosabbá teszi a gyümölcssalátákat.

A fűszernövények virágai is frissen ehetők. A borágó, citromfű, citrom, kakukkfű, kamilla, levendula, medvehagyma, menta, metélőhagyma, turbolya, vadmajoránna, zsálya szirmai a leveleihez hasonló ízűek, és rafinált használatukkal tetszetőssé tehetők a tálak. A futóbab és a borsó is ehető virágokat hoz. Mindet azonban nem érdemes leszedni, mert akkor nem lesz termés. A cukkini hímivarú virágait azonban nyugodtan le lehet szedni, sőt a trombita alakú virágok rizzsel töltve igazán különleges csemegének számítanak. De előételként finom a lisztben forgatott és bő olajban megsütött cukkinivirág is.

Aki a virágzás elmúltával is akar virágot tartósítani, megteheti. A mosás és szárazra lapogatásuk után fagyasztózacskóban a hűtőben tárolhatók. De kristálycukrot is lehet ízesíteni velük, vagy jégkockában hibernálható a szirom, s később koktélokhoz vagy szörphöz, fagylalthoz, szorbethez is keverhető. Az ehető virágok jó része kandírozással is tartósítható.

A jövő héten a tuják betegségeiről, ápolásáról írunk.

l Ehető virágok mások mellett az alma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, galagonya, bodza, szegfű, lóhere, búzavirág, cukkini, kankalin, százszorszép, sásliliom, nefelejcs, mezei árvácska, hibiszkusz, mályvarózsa, lonc, jázmin, levendula, orgona, körömvirág, mimóza, sarkantyúka, muskátli (a Pelargonium crispum kivételével), rózsa, zsálya és az ibolya.

Comments are closed.