Forrás: Magyar Hírlap

Teherán igyekszik éket verni az atomügyben vele szemben fellépő országok közé

Berlin mindent megtesz annak érdekében, hogy közös álláspontot alakítson ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával – közölte az MH kérdésére a német külügyminisztérium neve elhallgatását kérő magas beosztású tisztségviselője. Szavaiból nyilvánvalóvá vált, hogy a német kormányt kínosan érinti Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök elutasító válasza a BT azon javaslatára, amely gazdasági, műszaki támogatást ajánlott a teheráni atomprogram átláthatóvá tételéért és az urándúsítás leállításáért cserébe.

Az illetékes feltételezése szerint Irán radikális választ adna az esetleges szankciókra, például lezárja a Hormuzi-szorost, és felfüggeszti az olajexportot. Ennek újabb olajárrobbanás, világméretű tőzsdei árfolyamzuhanás lenne a közvetlen következménye.

Teherán közben igyekszik éket verni az atomügyben vele szemben fellépő országok közé. Megfigyelők szerint nem véletlen, hogy éppen most hozták nyilvánosságra Teheránban Ahmedinedzsad elnök Angela Merkel kancellárhoz írott levelét. A levél még a múlt hónap közepén íródott, és lapunk értesülése szerint Berlinnek nem állt szándékában nyilvánosságra hozni a szöveget, amelynek lényege, hogy az iráni és a német nép sorsközösséget alkot. Ez abból ered, hogy az Amerikát és Izraelt uraló körök áldozatai, amelyek a “holokausztlegendába” kapaszkodva hat évtizede zsigerelik ki Németországot, most pedig Iránt szemelték ki célpontul, mert az lép fel a legkövetkezetesebben “a holokauszt ürügyén létrehozott cionista állam” legfőbb áldozatai, a palesztinok érdekében. Ahmedinedzsad szerint egy olyan tehetséges politikus, mint Angela Merkel, nem hagyhatja tovább a németek megszégyenítését, és akkor cselekedne helyesen, ha összefogna vele.

Comments are closed.